Yleltä huikea rallidokumenttisarja: The Flying Finns

Neliosainen The Flying Finns -dokumenttisarja kertoo tarinan, jollaista ei ole aiemmin kerrottu. Dokumenttisarja vie katsojan rallimaailman sisään. Sarja esitetään Yle TV2:ssa 1.-4.8.2022 ja Yle Areenassa 1.8. alkaen.

Rallilegendat kuten Markku Alén, Timo Salonen, Ari Vatanen, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm, Rauno Aaltonen, Simo Lampinen ja Jari-Matti Latvala kertovat, miltä tuntuu uhmata fysiikan lakeja, ajaa pidon rajalla ja mennä sen yli. 

Sarjan jokainen osa käsittelee yhtä teemaa. Rallikuljettajat kertovat vauhdin hurmasta ja kuoleman läsnäolosta. Miltä tuntuu, kun tallikaveri kuolee viereltä? Entä miten koota itsensä vakavan onnettomuuden jälkeen?

Kuljettajat elävät uudelleen voitonriemun ja tappion katkeruuden. He valottavat, millainen työmäärä tarvitaan voittamiseen ja mitä päässä pyörii silloin, kun voitto karkaa käsistä huonon auton tai kovan onnen takia.

Sarja pureutuu myös autourheilun varjopuoliin, kuten tallimääräyksiin ja kuljettajien asemaan. Kyse on liiketoiminnasta, jonka panokset ovat kovat. Kuljettajat ovat pelinappuloita autonvalmistajien pelissä, jossa tavoitteena on viime kädessä myydä autoja. Yksi pelinappuloista on nuori suomalainen rallitähti Kalle Rovanperä, jonka suoriutumista seurataan kaudella 2021.

Sarja hyödyntää monipuolisesti elokuvallisia keinoja kuten dokumentaarista ja fiktiivistä kerrontaa. Se näyttää runsaasti ennennäkemätöntä arkistoaineistoa.

Dokumenttisarjan ovat ohjanneet Simo Sipola ja Tero Wolff, ja sen ovat käsikirjoittaneet Simo Sipola ja Mayreth Wolff.

Teksti: Yle
Kuva: McKlein

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close