Q&A -juttutuokio Marcus Grönholmin kanssa

Eniten voittoja Suomen MM-rallissa ovat ajaneet edesmennyt Hannu Mikkola sekä rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm, jotka valloittivat Keski-Suomen soratiet seitsemän kertaa kumpainenkin. Mitkä ovat 53-vuotiaan rallilegenda Grönholmin mietteet tulevan Secto Automotive Rally Finlandin ja ”Jyskälän” 70-vuotisjuhlakisan alla?

Suomen MM-ralli täyttää tänä vuonna 70 vuotta.  Mitä mieltä olet tästä merkkipaalusta?

– Suomi on rallimaa, ja Jyväskylässä ajettava Suomen MM-ralli on jo perinne – ihmiset tulevat sinne katsomaan joka vuosi. Se on aina suuri tapahtuma.

Teit ensiesiintymisesi Keski-Suomen rallipoluilla vuonna 1989, eli 39. Suomen MM-rallissa, ja olit lopputuloksissa sijalla 23. Millaista se oli?

– Ajoin N-ryhmän Lancialla, eikä minulla ollut lainkaan kokemusta. Tuohon aikaan reitin ennakkotutustumista ja nuotitusta sai tehdä viikkotolkulla, mutta minulla ei ollut aikaa sellaiseen, koska olin maanviljelijä ja minun täytyi olla peltotöissä. Muistan, että menin käymään Jyväskylässä, tein vähän nuotitusta, palasin kotiin ja sitten taas takaisin Jyväskylään – ja sillä välin muut ajoivat erikoiskokeita läpi monen viikon ajan. Siihen aikaan oli vähän erilaista ja paljon erikoiskokeita.

Missä vaiheessa tajusit – tuon vaatimattoman alun jälkeen – että se ensimmäinen seitsemästä Suomen MM-rallivoitostasi olisi oikeasti mahdollista saavuttaa?

– 90-luvun alussa kulki huonosti, enkä vielä 90-luvun puolivälissäkään ollut varma siitä, minkälaiset mahdollisuudet minulla voisi olla. Mutta sitten kun pääsin Toyotalle ja ajamaan uudella Corollalla, niin huomasin että okei, pystyn kärkikuskien vauhtiin. Pystyin ajamaan hyviä aikoja ja EK-pohjia. Silloin myös aloin uskoa, että rallin voittaminen voisi olla mahdollista. Todellisen mahdollisuuden sain kuitenkin Peugeot-sopimuksen myötä, ja voitinkin Suomen MM-rallin sitten vuonna 2000.

Oliko se niin sanottu unelmien täyttymys, vai vain yksi vähän merkittävämpi hetki ensimmäisellä maailmanmestaruuskaudellasi?

– Olihan se tietyllä tavalla unelma, mutta olin kuitenkin jo napannut urani ensimmäisen voiton Ruotsissa, ja sen jälkeen voitin vielä Uudessa Seelannissakin. Mutta totta kai se ensimmäinen voitto kotirallissa oli sellainen ”Vau!” juttu.

Helpottiko tuo ensimmäinen Suomen MM-rallivoittosi yhtään niiden tulevien voittojen saavuttamista, kun tiesit että pystyt siihen?

– Minulla oli sellainen tunne, että jos kaikki menee hyvin, niin pystyn voittamaan. Tiesin soraralliin lähtiessäni, että jos kaikki sujuu haluamallani tavalla, kykenen voittamaan, ja itseluottamus kasvaa.

Kaipaatko sitä Suomen MM-rallin kovavauhtisilla erikoiskokeilla kilpailemisen tuomaa jännitystä? 

– Itse asiassa, en oikeastaan kaipaa Jyväskylässä ajamista, koska lopettamisestani on kulunut jo niin monta vuotta, ja olen sinut asian kanssa. Heti lopettamiseni jälkeen ajattelin muutaman vuoden, että mitä jos sittenkin ajaisin vielä yhden. Mutta lähdin Jyväskylästä voittajana [vuonna 2007], enkä halua enää kisata siellä.

Kalle Rovanperä on yksi tämän vuoden voittajasuosikeista. Mitä mieltä olet hänen kyvyistään ja mahdollisuuksistaan?

– Nyt kun Kalle on jo voittanut ralleja, niin kaikki Suomessa odottavat häneltä myös tämän kotikisan voittoa. Jos Kalle kestää muiden ihmisten kasaamat paineet, niin hän voittaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä on hänen ensimmäinen kertansa Jyväskylässä tällaisella autolla. Olen melko varma, että hänestä tulee vielä maailmanmestari. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close