Vetomies 2021 kruunaa MM-rallin lauantain

Vetomies-kisa MM-rallin tapaan palaa välivuoden jälkeen tauolta. Kaksivetoisilla ralliohjuksilla ajetusta Vetomies-tittelistä on ajettu jo vuodesta 2004 asti. Nelivetomestaruus tuli mukaan vasta myöhemmin. Nelivetokisassa ajetaan lähinnä Ralli SM -sarjan SM2 -luokkaan tarkoitetulla kalustolla.

Vuonna 2019 ajetussa Vetomies-kisassa voiton vei Jesse Turunen, joka ei ole nyt puolustamassa titteliään. Aikaisemmista voittajista mukana on vain vuoden 2017 Vetomies Juhana Raitanen. Nelivetoisissa puolestaan hallitseva ”mestari” Mika Rampanen on puolustamassa titteliään. Se olisikin hänen kolmas mestaruus, sillä Rampanen voitti samana vuonna nelivedot, kun Raitanen oli paras kaksivetoisissa.

Tänä vuonna Vetomiehet ajavat viisi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 77 kilometriä. Ralli starttaa klo 8:35 Hippokselta ja ensimmäisen kerran aikaa otetaan klo 9:53 Kakaristo-Hassin legendaarisissa maisemissa. Ralli päättyy itseoikeutetusti maailman parhaana pidetylle Harjun kaupunkierikoiskokeelle ja palkintoseremoniat ovat Harjun podiumilla klo 18:15.

Lemmetti ja Raitanen ennakkosuosikit Vetomies-kisaan

Vetomiehet ajavat numeroilla 201 – 256. Viimeisenä heistä numerolla 256 starttaa Mika Lemmetti. Rallisprintin vuoden 2017 kaksivetoisten mestari siirsi painopisteen 2019 rallin puolelle ja samalla Toyota Starlet vaihtui BMW M3 -ralliohjukseen.

– Alku oli hankala. Tekniikkaongelmat kiusasivat ja ajokokemusta karttui liian vähän.

Lemmetillä on alla hienot onnistumiset tältä kesältä. Pohjanmaan SM-rallissa hän voitti Suomi -Cupin ja oli tämän vuoden SM3 -luokan mestarin Lauri Joonan jälkeen toiseksi nopein kaksivetoinen. Kenraaliharjoitus F-Cupin osakilpailussa Laitilassa 18.9. osoitti, että hän on valmis Vetomies-kisaan. Laihialainen yrittäjä ajoi selvään voittoon olemalla jokaisen erikoiskokeen nopein.

– Laitilassa meni niin kuin pitikin. Sain tarvittavia kilometrejä ja rutkasti itseluottamusta. Tavoite on tietenkin voitto, uhkuu Lemmetti.

Juhana Raitanen on kiireisenä auton rakentamisen kimpussa, joten hänen kommenttejaan kuullaan myöhemmin. Hyvää tulosta odotetaan myös BMW M3 -kolmikolta; Jari Koski, Ilmo Lario ja Ari-Pekka Koivisto. Viime viikonloppuna ensimmäisen SM-rallin nelivetoautolla ajanut Nico Valkonen palaa etuvetoiseen Golfiin.

Rampanen tavoittelee kolmatta

Mika Rampasen kauden kohokohta on aina ollut Nelivetomies-kisa. Siitä ovat takeena kaksi titteliä. Tänä vuonna Rampanen lähtee tavoittelemaan jo kolmatta Nelivetomies-titteliä Mitsubishi Lancer Evo9:llä. Nelivetomiesten numerot ovat 257 – 275 ja ensimmäisenä starttaa Rampanen.

Tottakai tavoite kahden voiton jälkeen on kolmas voitto. Enpä juuri ole ajellut Vetomies-kisojen lisäksi muita kilpailuja. Nyt lähden matkaan Sami Kiviojan autolla. Ensimmäiset metrit olen ajanut tallin ympäri ja tänään tiistaina ajetaan lisää testiä. Reitti on jälleen muuttunut ja sekin on oma haasteensa. Mukava lähteä kurvailemaan, nautiskelee Rampanen kun kilpailuun on enää muutama päivä.

Kovimman haasteen asettanee Rampaselle tuore SM2-luokan pronssimitalisti Anssi Rytkönen. Lisäksi muutama kova haastajakin on. Jukka Ketomäki ajaa nykyisin harvakseltaan, mutta osoitti kesäkuussa Pohjanmaan SM-rallissa, että vauhti on vielä tallella. Kun tähän lisätään vielä viime vuoden F-rallisarjan nelivetomestari Juha Koljonen ja Veli-Matti Saarelainen, niin saadaan varmasti aikaan kunnon kisa.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close