Kalle kylmähermoisena kotikisaan

Secto Automotive Rally Finland lähestyy kovaa vauhtia, mutta Kalle Rovanperä pysyy ennakkopaineiden suhteen viileänä kuin viilipytty.

Rallin MM-sarjan Suomen osakilpailun ensimmäisenä ajopäivänä (1. lokakuuta) 21-vuotta täyttävälle Toyota Yaris WRC -kuljettaja Rovanperälle ja kartanlukijalleen Jonne Halttuselle povataan kotivoittoa tulevan viikonlopun kovavauhtisessa sorakisassa. 

Vaikka Rovanperä sanookin, että ensimmäinen Jyväskylän MM-ralli WRC-auton ratissa on ”yksi cooleimmista jutuista” hänen tähänastisella urallaan, nuorukainen on myös vakaasti sitä mieltä, että mitään paineita ei ole ja pää pysyy kylmänä tämän merkittävän viikon alkaessa.

”WRC-autolla ajaminen Jyskälässä – siitä tulee tähänastisen urani mahtavin juttu”, Rovanperä sanoo.”Kotikisa on aina kotikisa ja Suomen MM-rallissa on jotain aivan erityistä. Se on normaalisti todella hieno tapahtuma, ja tunnelman voi todellakin aistia. Nyt kun kisa ajetaan vähän myöhäisempänä ajankohtana, olosuhteet saattavat olla erittäin vaikeat jos on märkää ja mutaista. Se voi vähän vaikuttaa asioihin, mutta odotan silti kisaa todella innoissani. Ja on hienoa nähdä faneja reitin varrella kannustamassa meitä. Meillä on kolme erittäin hyvää rallia allamme, mistä on suuri apu tähän kisaan lähdettäessä, mutta luulen että siitä tulee tiukka kamppailu. Toivottavasti meillä on hyvä viikonloppu.”

Rovanperällä on Secto Automotive Rally Finlandiin lähdettäessä plakkarissaan tuore, erittäin vakuuttava ykkössija aiemmin tässä kuussa ajetusta Kreikan MM-rallista. Voiton jälkeen suomalaislahjakkuudelta tiedusteltiin kasaako viimeaikainen menestys mahdollisesti paineita hänen nuorille hartioilleen.  

”Vielä ei ole paineita”, Rovanperä toteaa. ”Kotikisa on aina omanlaisensa, sillä paikalla on niin paljon suomalaiskatsojia, ja tämä on myös se kaupunki, jossa tavallisesti asun Suomessa – siinä vaan on sitä jotain.” 

Rovanperä ajoi ensimmäisen Suomen MM-rallinsa vuonna 2018, jolloin hän sijoittui WRC2-luokassa neljänneksi ja oli kisan kokonaistuloksissa sijalla 14. Seuraavana vuonna Rovanperä oli hienosti koko kisan yhdeksäs ja ajoi samalla WRC2-luokkavoittoon. Tämän vuoden helmikuussa ajetussa Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox -kisassa Rovanperä toi autonsa maaliin kokonaiskilpailun kakkosena, ja uransa ensimmäisen WRC-voiton suomalainen kirjasi tililleen heinäkuussa ajetussa Viron MM-rallissa.

Viron ja Jyväskylän MM-rallien välillä on toki eroavaisuuksia, mutta molemmat kilpailut ajetaan kovavauhtisilla soraerikoiskokeilla, mikä tekee nykykuntoisesta Rovanperästä tulevan kisan ennakkosuosikin – eli sen kuljettajan, joka muiden ”sorateiden GP:n” voittoa halajavien kilpakumppaneiden tulee päihittää.

Kuva : Toyota GAZOO Racing WRT

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close