Paljon onnea Simo Lampinen, 80 vuotta!

Autourheilun todellinen Grand Old Man ja Flying Finn, Simo Lampinen, täyttää tänään 80 vuotta. Simosta (s. 1943 Porvoo) piti tulla isänsä Raine Lampisen tavoin ratamoottoripyöräilijä, mutta 13-vuotiaana sairastettu polio romutti nuoren miehen unelman. Perheen tuella ja lujan tahdonvoiman avulla hän kuitenkin kuntoutti itseään, sai erikoisluvalla ajokortin jo 17-vuotiaana ja ajoi ensimmäisen rallinsa viikko 18-vuotispäivien jälkeen.

Uransa aikana vahvasti Saabiin liitetty Simo Lampinen ehti pitkällä aktiiviurallaan ajaa Saabin lisäksi Triumphin, Fordin, Lancian, Peugeotin, Fiatin ja Mazdan tehdasautoja. Kolmen voiton ohella Simo Lampinen ajoi vuosina 1962–1976 joka kerta Jyväskylän Suurajojen yleiskilpailun viiden nopeimman joukkoon.

Vuonna 1979 Simo Lampisen pöydällä oli Toyotan ja Triumphin sopimustarjoukset seuraavalle kaudelle, mutta hän päätti 36-vuotiaana lopettaa aktiiviuransa kuljettajana.

Sapattivuoden jälkeen Lampinen palasi vahvasti moottoriurheilun pariin moniin eri tehtäviin. Vuosina 1980–1992 hän oli tekemässä Monte Carlon jäänuotteja mm. Stig Blomqvistille, Walter Röhrlille, Tommi Mäkiselle, Hannu Mikkolalle ja Timo Saloselle.

Samaan aikaan hän toimi muun muuassa MM-rallien tarkkailijana, FIA:n rallivaliokunnan jäsenenä ja Suomen MM-rallin kilpailujohtajana. Simo Lampisen meriitteihin kuuluu myös vakioautojen nopeusmaailmanennätys, joka ajettiin Saab 900-mallilla Talladegan ovaaliradalla USA:ssa vuonna 1996. Rally Hall of Fame -kunniagalleriaan Simo valittiin vuonna 2018.

AKK ja Secto Rally Finland toivottavat oikein lämpimät 80-vuotisonnittelut Simolle!


Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close