Toinen Ajopäivä: Evans johtaa ja Tänak jahtaa Secto Automotive Rally Finlandissa

*Toyota vastaan Hyundai: Elfyn Evans ja Ott Tänak kutkuttavassa kamppailussa

* Hyundai Shell Mobis World Rally Teamin Craig Breen menettää johtonsa, mutta jatkaa edelleen kolmantena 

*Toyota Gazoo Racing WRT -kuskit Kalle Rovanperä ja Takamoto Katsuta ajavat ulos 

*Teemu Suninen johtaa WRC2-luokkaa, WRC3:n kärjessä Emil Lindholm 

Elfyn Evansin etumatka Ott Tänakiin Secto Automotive Rally Finlandin viimeiseen ajopäivään lähdettäessä on vain 9,1 sekuntia. Kilpakumppanukset kävivät jännittävää ”kaksintaistelua” läpi koko lauantain, eli Suomen MM-rallin 70-vuotisjuhlakilpailun toisen ajopäivän. Päivän aikana saatiin nauttia näyttävästä kilvanajosta keskisuomalaisissa metsämaisemissa.

Toyota Gazoo Racing WRT -kuljettaja Elfyn Evans hallitsi lauantain aloitusta voittaen kaikki aamun neljä erikoiskoetta, ennen kuin Hyundai Shell Mobis World Rally Teamin ralliässä Ott Tänak iski takaisin ”hattutempulla”, eli viemällä nimiinsä iltapäivällä ajetut seuraavat kolme. Evans kuitenkin kesti Tänakin hyökkäyksen ja vastasi siihen loistavasti päivän toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Päivän päättäneellä ja pimeällä ajetulla lyhyellä Harjun kaupunkierikoiskokeella kärkikaksikko onnistui kellottamaan täsmälleen saman, jaetun pohja-ajan.

Perjantain jälkeen johtoasemissa ollut Craig Breen jatkoi hyviä otteitaan Hyundai i20 Coupé WRC -autollaan, mutta putosi iltapäivän mittaan Evansin ja Tänakin taakse. Breen lähtee rallin päätöspäivään 19,5 sekuntia Evansille ja 10,4 sekuntia tallikaverilleen Tänakille jääneenä.

Kilpailijat ampaisivat lauantaiaamuna suoraan metsäerikoiskokeille, ja ensimmäisenä vuorossa oli huikea 18,17 kilometrin pituinen Kakaristo-Hassi – ensimmäinen toisen ajopäivän yhdeksästä erikoiskokeesta. Evans jatkoi siitä mihin oli perjantai-iltana jäänyt ja suorastaan Kakaristo-Hassin kovavauhtisilla ja jouhevilla teillä. Mies nappasi pohja-ajan, mutta kuitenkin vain 0,2 sekunnin erolla rallin kokonaiskilpailua johtaneeseen Breeniin, joka puolestaan kasvatti etumatkansa Hyundai-tiimikaveri Tänakiin nyt neljään sekuntiin. Evans pysyi kokonaiskisan kolmantena, mutta nousi jo 1,9 sekunnin päähän Tänakista. Evansin Toyota-tiimikaveri Kalle Rovanperä puolestaan pudotti maanmiehensä, RTE-Motorsport Yaris WRC:llä ajavan Esapekka Lapin rallin viidennelle sijalle.

Kilpailun pisin erikoiskoe, 22,61-kilometrinen Päijälä osoittautui epäonnen paikaksi Takamoto Katsutalle, joka menetti autonsa hallinnan vain 400 metriä ennen erikoiskokeen maalia, luisui aluskasvillisuuden sekaan ja joutui keskeyttämään kisan Toyotansa vioittuneen takapään vuoksi. Evans puolestaan vain kiristi ruuvia, kirjautti kolmannen perättäisen pohja-aikansa, hyppäsi molempien Hyundai-kuskien ohi ja otti ensimmäistä kertaa kisan kärkipaikan haltuunsa. Evansin kaula Breeniin kokonaistilanteessa oli tässä vaiheessa vain 0,9 sekuntia, ja Tänak puolestaan löi Breenin EK8:lla. Kaikki kolme kärkimiestä mahtui 2,3 sekunnin sisään toisistaan.

”Fiilis oli ihan OK, muttei täydellinen joka paikassa”, Evans kertoi WRC.com -sivuston All Live -suorassa lähetyksessä. ”Paikoitellen tulin liian innokkaasti ja hukkasin vähän ajolinjaani, mutta ei se haittaa.” 

Breen kuitenkin ylisti hyvässä iskussa olevaa walesilaista: ”Pätkä meni ihan hyvin, Ottiin verrattuna, mutta Elfyn veti kyllä aivan uskomattoman ajan”, Breen hehkutti. ”Minulla oli toki vähän hankaluuksia pidon kanssa, mutta oli kyllä huikea veto Elfyniltä.”

Evans viimeisteli lauantaiaamun hattutemppunsa Arvajan haastavalla, 13,49 kilometrin mittaisella erikoiskokeella, joka on viimeksi nähty Suomen MM-rallissa niinkin kauan sitten kuin vuonna 1994. Toiseksi nopeimmin Arvajan läpi tuli Evansin tiimikaveri Kalle Rovanperä, joka jäi pohjista 1,7 sekuntia. Evans myös kasvatti johtonsa Breeniin neljään sekuntiin Tänak ollessa vielä 2 sekuntia Breeniä perässä. 

Breen sanoi tekevänsä kaiken minkä vaan pystyy: ”En pysty tämän parempaan. Pätkä meni likipitäen täydellisesti – tämä on minun maksimini.”

Rovanperän päivä päättyi äkillisen odottamattomasti Patajoella, eli aamun viimeisellä erikoiskokeella, kun nuori suomalainen menetti autonsa hallinnan 3,6 kilometriä 20,55-kilometrisen EK:n alusta ja iskeytyi auton keula edellä suureen sorakasaan. Törmäys aiheutti sen verran tuhoa Yariksen etupäälle, että Rovanperä joutui keskeyttämään, päivä 21-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Rovanperän tallikaveri Evans puolestaan jatkoi lauantaiaamun EK-voittoputkeaan kellottamalla jälleen pohjat, nyt 1,6 sekunnin erolla Breeniin. Tämän ansioista Evansin johto irlantilaiseen kasvoi nyt 5,6 sekuntiin, Tänakin ollessa kokonaistuloksissa kolmantena, 4,1 sekuntia toisena olevasta Breenistä. Rovanperän epäonnen myötä Lappi nousi neljännelle sijalle ennen Hyundain Thierry Neuvilleä ja MM-pistejohdossa olevaa Toyotan Sébastien Ogieria.

Lauantai-iltapäivä alkoi toiseen kertaan ajetulla Kakaristo-Hassin erikoiskokeella, jossa oli nyt enemmän pitoa kuin aamulla. Tänak pani pisteen Evansin ylivallalle pohja-aikojen suhteen vieden EK:n nimiinsä niukalla 0,6 sekunnin marginaalilla. Breen puolestaan jäi 2,3 sekuntia rallia johtavasta Evansista saatuaan pieniä vaurioita auton vasempaan etukulmaan tehtyään turhan läheistä tuttavuutta heinäpaalin kanssa. Tänak jatkoi painostustaan Päijälässä (EK12) ja kellotti toisen peräkkäisen pohja-aikansa 1,2 sekunnin erolla Evansiin. Tänak nousi samalla kokonaistilanteessa Breenin ohi toiselle sijalle. Irlantilainen on kuitenkin vain 0,2 sekunnin päässä vuoden 2019 maailmanmestarista, ja koko kärkitrio mahtuu vaivaisen 8,1 sisään, kun päivästä on ajamatta enää kolme erikoiskoetta.

Seuraavana vuorissa oli toinen vierailu Arvajan erikoiskokeella, jossa Tänak viimeisteli pohja-aikahattutemppunsa – päihittämällä Evansin ainoastaan 0,2 sekunnin turvin. Breen puolestaan jäi Arvajassa lisää kellotettuaan vasta kuudenneksi nopeimman ajan ja pudoten jo 12,1 sekunnin päähän kilpailun kärkimiehestä. 

”En saanut päälle hyvää rytmiä, enkä vain tullut tarpeeksi kovaa”, Breen totesi. ”Pitoa oli paljon enemmän kuin ensimmäisellä ajokerralla, mutta olemme vielä mukana.” 

Päivän viimeisellä metsäerikoiskokeella, eli Patajoen toisella ajokerralla, Evans vastasi Tänakin hyökkäykseen vieden erikoiskokeen nimiinsä 1,4 sekuntia virolaista nopeammalla ajalla. Samalla Evans kasvatti johtonsa 9,1 sekuntiin, kun lauantain ajopäivästä oli jäljellä enää vain yksi erikoiskoe. Breenin ero kisaa johtavaan Evansiin puolestaan lisääntyi 6,2 sekunnilla.

Neuvillellä taas oli suurempia ongelmia hämärän laskeutuessa: lisävalot olivat kadonneet johonkin auton keulasta, Neuvillen vauhti hidastui, ja hän pysähtyi sivutielle 10,5 kilometriä pätkän alusta. Belgialainen oli siihen mennessä ajanut tasaisesti viidennellä sijalla, Rovanperän ajettua ulos EK10:llä, mutta nyt tuon viitospaikan peri Ogier. 

Autokunnat palasivat Jyväskylään päivän viimeiselle pätkälle, eli perjantaina rallin avanneelle Harjun kaupunkierikoiskokeelle, joka ajettiin nyt pimeässä, suuren ja innokkaan yleisön edessä. Evans ja Tänak panivat pystyyn kunnon show’n, ja ”rallin käsikirjoitukseen” sopikin hyvin, että tiukkaakin tiukemman taistelun jälkeen kärkikaverukset kellottivat 2,31-kilometrisellä pätkällä tasan saman ajan.  

”Tämä oli hyvä päivä. Nautin todella kovasti”, Evans sanoi. ”Meillä oli hieno taistelu. Huomenna on luonnollisesti vielä pitkä päivä, mutta otetaan vain pätkä kerrallaan.”

”Tiet muuttuivat ja pystyin hallitsemaan autoa paremmin”, Tänak selitti iltapäivän hyökkäystään. ”Tämä on ollut iso askel tiimille, ja on hienoa olla Hyundailla hyvässä vauhdissa täällä Suomessa.”

Breen myönsi, että hänen päivänsä oli katkeransuloinen: ”Se on totta kai pettymys, kun pitää [johtopaikkaa] ja se alkaa lipua otteesta. Minun on kuitenkin oltava realistinen – sen viimeisen prosentin puristaminen on erittäin vaikeaa.”

Lappi oli kisan toisen ajopäivän päätteeksi hienosti neljäntenä yksityistiimin Yariksella, lähes puoli minuuttia Breenin kärkipaikasta – mutta yli puoli minuuttia Ogierin edellä. M-Sport Ford World Rally Teamin Fiesta-kuljettajat Gus Greensmith ja Adrien Fourmaux ovat lauantain jälkeen sijoilla kuusi ja seitsemän ajettuaan tasaisen varmasti ja ilman suurempia murheita.

WRC2-luokassa Teemu Suninen pitää johtopaikkaa 8,0 sekunnin erolla toisena olevaan Mads Østbergiin, mutta Sunisen päivä oli kaikkea muuta kuin helppo. Mies joutui poistamaan Volkswagen Polo GTI:nsä etupuskurin ennen Arvajan erikoiskoetta (EK13) olevalla siirtymällä hillitäkseen auton ylikuumentumisongelmaa. 

”Ei vikakoodeja, ei varoitusvaloja kojetaulussa”, Suninen sanoi. ”Meillä oli pikku ongelma jäähdyttimen kanssa, mutta saimme sen korjattua. Pakko sanoa, että nyt oli onnea.” 

Oliver Solberg ajoi Hyundai i20 N Rally 2 -autollaan rajusti ulos päivän ensimmäisellä erikoiskokeella, ja Volkswagen-kuski Nikolay Gryazin puolestaan joutui keskeyttämään, sillä venäläinen kärsi kaksi rengasrikkoa [peräkkäisillä erikoiskokeilla], ja hänellä oli mukanaan vain yksi vararengas.

Skoda Fabia Evolla ajava Emil Lindholmin johtaa WRC3-luokkaa yli minuutin erolla niin ikään Skodalla ajavaan Mikko Heikkilään.

Secto Automotive Rally Finlandin kolmas ja viimeinen ajopäivä koostuu neljästä erikoiskokeesta. Ensimmäisenä on vuorossa Laukaa, jolle startataan sunnuntaiaamuna kello 08.35.

TULOSSA SEURAAVAKSI SECTO AUTOMOTIVE RALLY FINLANDISSA: SUNNUNTAI 3.10.

Secto Automotive Rally Finlandin voittotaistelu huipentuu sunnuntaina. Silloin autokunnat suuntaavat Jyväskylän pohjoispuolelle, jossa kilpailijoita odottavat 11,75 kilometrin mittainen Laukaa (EK16/EK18) sekä 11,12-kilometrinen Ruuhimäki (EK17/EK19). Jälkimmäinen Ruuhimäki ajetaan Wolf Power Stage -erikoiskokeena, joka starttaa kello 13.18. Rallin isäntäkaupunki Jyväskylästä itään sijaitsevan Ruuhimäen maaliin tullaan huikealla Laukaa Areenalla, jossa järjestetään myös kisan palkintojenjakoseremoniat. Harju, Laukaa ja Ruuhimäki ovat juhlakisan ainoat erikoiskokeet, jotka ajetaan samanlaisina kuin ne nähtiin vuoden 2019 reitillä.  

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close