Kolmas Ajopäivä: Evans pitää Tänakin takanaan ja ajaa ensimmäisen Secto Automotive Rally Finlandin voittoon

*Elfyn Evansista tuli ensimmäinen Suomen MM-rallin walesilaisvoittaja vietyään nimiinsä kaikkiaan yhdeksän kisan 19 erikoiskokeesta 

*Voitto ja maksimilisäpisteet Wolf Power Stage -erikoiskokeelta pitävät Evansin MM-tittelihaaveet elossa 

*Tänak ja Breen varmistavat Hyundai Shell Mobis World Rally Teamin ensimmäiset palkintopallisijoitukset Suomessa

*Teemu Suninen WRC2-luokan voittoon, Emil Lindholm valloitti WRC3-luokan ykkössijan

Elfyn Evans paahtoi ensimmäiseen Suomen MM-rallin voittoonsa ajettuaan pohjat kolmella kisan viimeisen ajopäivän, eli sunnuntain neljästä erikoiskokeesta. Mies nousi samalla rallin MM-sarjan kauden 2021 mestaruustaistossa 24 pisteen päähän johtopaikkaa pitävästä Sébastien Ogierista.

Tämän kauden toisen WRC-voittonsa myötä Toyota Gazoo Racing WRT -kuski Evansista tuli myös ensimmäinen rallin MM-sarjan Suomen osakilpailun voittanut walesilaiskuljettaja. Mies kävi intensiivisen ja viihdyttävän kaksintaistelun Hyundai Shell Mobis World Rally Teamin Ott Tänakin kanssa Suomen MM-rallin 70-vuotisjuhlakisan voitosta, ja Evans päihitti virolaiskuskin lopulta 14,1 sekunnilla.

”Tämä tuntuu hienolta, myös se tapa, jolla tämän onnistuimme tekemään”, Evans hehkutti. ”Meillä ei kulkenut hyvin Viron MM-rallissa, joten teimme testeissä muutoksia autoon. Tulimme tänne ja luotto autoon löytyi jo aika aikaisessa vaiheessa. Pääsimme hyvään rytmiin perjantain pienellä lähtönumerolla ja pystyimme lauantain taistelemaan kärjen kanssa. Nyt tuntuu melkoisen hyvältä – isot kiitokset tiimille. Olen iloinen, että pystyin tuomaan voiton heidän kotirallissaan.”

Secto Automotive Rally Finlandin lopputulos tietää sitä, että Evans on nyt ainoa kuljettaja, joka tällä kaudella enää pystyy voittamaan Ogier maailmanmestaruustaistossa, sillä Thierry Neuville joutui jättämään leikin sikseen lauantaina. Neuvillen Hyundai sai osumaa hypyn alastulossa, mikä puolestaan aiheutti vesivuodon. Ogier sijoittui lopputuloksissa viidenneksi, siitä huolimatta, että sai lauantaina minuutin aikarangaistuksen kypärään liittyvästä turvallisuusrikkomuksesta. Moottoriongelmien takia ranskalainen ei myöskään onnistunut saamaan lainkaan lisäpisteitä Wolf Power Stage -erikoiskokeelta, kun taas Evans nappasi itselleen täyden pistepotin varmistettuaan kokonaiskisan voittonsa tyylillä ollen nopein myös rallin viimeisenä erikoiskokeena ajetulla Power Stagella.

”Olen alusta saakka sanonut, että tavoitteenamme on tehdä parhaamme jokaisessa jäljellä olevassa rallissa”, Evans kommentoi mestaruustaistoa. ”Tämä meni tietenkin hyvin, mutta nyt meidän on keskityttävä tekemään parhaamme Espanjassa ja mietittävä loppuja sitten myöhemmin.”

Sunnuntaiaamu, eli rallin viimeinen ajopäivä valkeni kirkkaana ja aurinkoisena, ja olosuhteet reitillä olivat liukkaat kilpailijoiden startatessa ensimmäiseksi Laukaan erikoiskokeelle. Kärkikaksikko jatkoi odotetusti tiukkaa voittotaisteluaan Tänäkin viedessä päivän avauserikoiskokeen nimiinsä vain 0,4 sekunnin erolla Evansiin ja kaventamalla Evansin johdon kokonaiskisassa 8,7 sekuntiin.  

”Ei hyvä, jos ihan rehellisiä ollaan”, oli walesilaisen tuomio. ”Olisin voinut ajaa tietyt paikat vähän paremmin, mutta alussa oli pari vähän isompaa lipsahdusta ja pito oli aika huono. Kaikki hyvin.”

Hyundai i20 Coupé WRC -kuljettaja Craig Breen pyörähti yhdessä risteyksessä, mutta ajoi silti EK:n viidenneksi nopeimman ajan. Molemmat lauantaina ulos ajaneet Toyota-kuljettajat, Takamoto Katsuta ja Kalle Rovanperä, jatkoivat kisaa Laukaassa Ralli2-säännön turvin.

Evans vastasi Tänakin päivän avauserikoiskokeella heittämään haasteeseen painokkaasti 11,2 kilometrin mittaisella Ruuhimäen erikoiskokeella, jossa walesilainen päihitti virolaiskuskin hienolla ajolla ja vakuuttavalla 3,5 sekunnin erolla. Sen ansioista Evans myös kasvatti johtonsa jo 12,2 sekuntiin, kun ajamatta oli enää vain kaksi erikoiskoetta.  

”Se tuntui vain tulevan tosi puhtaasti, ei mitään liian rajua”, Evans sanoi. ”Näillä kahdella EK:lla oli jo ihan tarpeeksi tekemistä, ja vielä on kisaa jäljellä.”

M-Sport Ford World Rally Teamin Adrien Fourmaux puolestaan tarjosi katsojille viihdykettä koko rahan edestä Ruuhimäen hirmuisessa maalihyppyrissä, josta ranskalainen leiskautti huikean 57 metrin ilmalennon. Lauantain kahden rengasrikkonsa jälkeen kisaan Ralli2-säännön turvin palannut WRC2-luokassa Volkswagen Polo GTI:llä ajava Nikolay Gryazin pani kuitenkin vieläkin paremmaksi uskomattomalla 58-metrisellä loikallaan.

Evans osoitti mestarillista hermojenhallintaa läpi koko kisan, mutta kaikkein eniten juuri Laukaan toisella ajokerralla – eikä hänellä ollut aikomustakaan alkaa himmailemaan. Hän oli 11,75-kilometrisen erikoiskokeen väliajoissa 0,7 sekuntia Tänakia perässä, mutta käänsi tilanteen lopulta voitokseen ja kirjasi kisan kahdeksannet EK-pohjansa 0,2 sekunnin erolla virolaiseen. Näin ollen Evans suuntasi rallin päättävälle Wolf Power Stage -erikoiskokeelle 12,4 sekunnin johdossa.  

Gryazin polkaisi Ruuhimäen Wolf Power Stagen käyntiin venyttämällä pituusennätyksensä maalihyppyrissä painovoimaa uhaten peräti 59 metriin. WRC-kuljettajien tullessa vuoroon Fourmaux kuitenkin näytti kasvattaneen autoonsa siivet ja lensi hyppyristä päätähuimaavat 68 metriä.

Kärkikuljettajien aloittaessa omat vetonsa suuri kysymys kuului aikoisiko Evans jahdata Power Stagelta jaossa olevia lisäpisteitä, vai ottaisiko mies varman päälle rallin kokonaiskisan voittoa ajatellen. Evansin vastaus oli selkeääkin selkeämpi, sillä walesilainen suorastaan lensi 11,12-kilometrisen Ruuhimäen Power Stagen läpi päihittäen Tänakin ajan 1,6 sekunnilla. Evans siis nappasi täydet 5 bonuspistettä, rallin voitosta kuittaamansa 25 pisteen lisäksi. Ogier oli äärimmäisen pettynyt jäätyään ilman jaossa olleita lisäpisteitä Power Stagella kokemiensa moottoriongelmien takia. 

”Moottori vain pysähtyi, eivätkä tehotkaan olleet mielestäni ihan kohdillaan”, Ogier valitteli. ”Tämä ei ollut paras Suomen MM-rallini, mutta se kuuluu tähän lajiin. Odotan asvaltille pääsyä nyt todella kovasti.”

Breen oli tyytyväinen varmistettuaan kolmannen sijaan ja siten Hyundaille kaksi palkintokorokepaikkaa Secto Automotive Rally Finlandissa – varsinkin kun tämä oli ensimmäinen kerta, kun Hyundain WRC-kuljettajat nousivat podiumille Suomen MM-rallissa.  

”Tämä on hieno hetki! Kolme podiumia putkeen – ihan uskomatonta”, Breen hehkutti. ”Olisin kovasti halunnut päästä vielä seuraavalle tasolle ja taistella rallin voitosta, mutta en ole ihan vielä siellä. Paremmin kuitenkin kuin aikaisempina vuosina.” 

Ogierin edelle tuloslistalla yltänyt Esapekka Lappi oli tyytyväinen neljänteen sijaansa RTE-Motorsport Toyota Yaris WRC -autollaan, ja M-Sport Ford World Rally Teamin kaksikko Gus Greensmith ja Adrien Fourmaux, joiden viikonloppu sujui suurelta osin ilman ongelmia, varmistivat sijat kuusi ja seitsemän.

WRC2-luokassa Movisport Volkswagen Polo GTI:llä ajava Teemu Suninen varmisti kotirallinsa luokkavoiton sekä yleiskilpailun kahdeksannen sijan 15,9 sekunnin erolla TRT World Rally Teamin Citroën C3 -kuljettaja Mads Østbergiin. 

”On tosi hyvä fiilis”, Suninen sanoi. ”Teimme isoja muutoksia tähän ralliin, vaihdoimme tiimiä ja autoa, mutta kaikki sujui siitä huolimatta hyvin.” Emil Lindholm varmisti voiton WRC3-luokassa sijoittuen samalla Skoda Fabia Evollaan yleiskilpailun kymmenenneksi.

Alustava Tuloslista  – Secto Automotive Rally Finland

  1. Evans – Martin                        Toyota Yaris WRC                  2:19:13.7 
  2. Tänak – Järveoja                    Hyundai i20 Coupe WRC      +14.1 
  3. Breen – Nagle                         Hyundai i20 Coupe WRC      +42.2 
  4. Lappi – Ferm                           Toyota Yaris WRC                  +58.8
  5. Ogier – Ingrassia                    Toyota Yaris WRC                  +2:54.4 
  6. Greensmith – Patterson         Ford Fiesta WRC                   +5:02.3 
  7. Fourmaux – Coria                   Ford Fiesta WRC                   +6:22.9
  8. Suninen – Markkula                Volkswagen Polo GTI            +9:52.1 
  9. Østberg – Eriksen                   Citroën C3 Rally2                   +10:07.8 
  10. Lindholm – Hämäläinen         Škoda Fabia Evo                    +10:52.8
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close