Vetomies 2021: Yllättäjä Hirvioja selvään voittoon

Jo ennen lähtöä koettiin pettymys, kun neljän vuoden takainen vetomies Juhana Raitasen auto hylättiin turvallisuustarkastuksessa. Niinpä ennakkosuosikki Mika Lemmetti vahvisti asemiaan.

– Hyvällä luottamuksella lähdemme kisaan. Ei sinne kuitenkaan voi lähteä varmistelemaan, vaan pitää ajaa tosissaan kaikki osuudet, Lemmetti kisan aattona.

Hirvioja nousi johtoon tultaessa tauolle

Toissa vuoden Vetomies kakkosen Mika Lemmetin haaveet voitosta valuivat jo Kakariston pikkutien osuudelle, kun voimansiirto petti ja laihialainen joutui keskeyttämään. Avauspätkä karsi Lemmetin lisäksi myös Ilmo Larion ja Ari-Pekka Koiviston.

Viiden vuoden takainen Nuorten Cupin voittaja Nico Valkonen otti ohjat käsiinsä ajaen avauspätkälle peräti 15,8 sekunnin pohjat. Myös kakkospätkä sujui puolenväliin hänen komennossaan, ennen kuin vaihdelaatikko hajosi.

– Ei paljon lämmitä avauspätkän pohjat, kun joutuu keskeyttämään, manasi Valkonen. Valkosen keskeytettyä kärkeen nousi viime vuoden Suomi-Cupin mestari Aki Hirvioja. Hirvioja oli Päijälässä täysin ylivoimainen. Häkellyttävä 21,8 sekunnin ero nosti hänet reilun puolen minuutin johtoon ennen huoltotauolle tuloa.

Avauspätkällä hieman tarkkailtiin ja totuteltiin uuteen autoon. Päijälässä auto alkoi sammuilla. Toivottavasti pojat saavat huollossa kuntoon, jutteli Hirvioja tauolla.

Kakkoseksi nousi Mersulla ajanut Juha Hautala ennen kokeneita Reijo Mattilaa ja Jari Koskea.

Hirviojan johto piti loppuun saakka

Jari Koski oli tauon jälkeisen Arvajan nopein. Kärki oli tasainen, sillä 1,8 sekunnin sisään mahtui neljä kilpailijaa. Hautala oli toinen ennen Marko Häkkistä. Kun Hirvioja ajoi neljänneksi 0,7 sekuntia Hautalasta, heidän eronsa kaventui alle puolen minuutin. Koski nousi kolmanneksi ja Häkkinen neljänneksi. Viimeinen maastokoe oli reilun 20 kilometrin mittainen, vaativa Patajoki, joka on yhdistelmä perinteisiä Vaherin ja Himoksen erikoiskokeita. Juha Hautala oli siellä nopein 2,4 sekunnin erolla Koskeen. Hirvioja jäi Hautalalle 7,2 sekuntia ollen kymmenyksen Pauli Junttilaa nopeampi. Ennen harjulla ajettavaa reilun kahden kilometrin super-EK:ta Hirviojan johto oli selkeä 22,4 sekuntia Hautalaan. Koski jatkoi kolmantena ja Häkkinen neljäntenä.

Aki Hirvioja ajoi päätöspätkän varman päälle ja vei vuoden 2021 Vetomies-tittelin 28,9 sekunnin erolla. Juha Hautalan oli ajamassa selvään kakkossijaan, mutta törmäsi radan rakenteisiin menettäen rutkasti aikaa. Jari Koski käytti tilaisuutensa ajamalla peräti 3,8 sekunnin pohjat ennen Edgar Wirtasta. Kosken kiri nosti hänet 11,9 sekunnin takaa-ajoasemesta toiseksi ohi Hautalan.

Tulokset

Kuva: Toni Ollikainen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close