Tapio Mäkinen veljensä jalanjäljille Monte Carloon

Rallilegenda Timo Mäkisen veli Tapio Mäkinen osallistuu yhdessä Kari Temosen kanssa 22. Monte Carlon Historic -ralliin Timo Mäkisen ensimmäisellä ja alkuperäisellä ralliautolla Triumph TR3:lla.

Tapio Mäkinen täytti taannoin 70 vuotta ja koki perheen kesken vietetyillä syntymäpäiväjuhlillaan suuryllätyksen: Mäkisen lapset ilmoittivat hänet Monte Carlon Historic-ralliin. Ja ei ihan millä menopelillä tahansa. Ajokkina on Tapion isoveljen Timo Mäkisen ensimmäinen ralliauto Triumph TR3. Mäkisen ja hänen kartanlukijansa Kari Temosen osallistuminen sai vahvistuksen viime marraskuun puolivälissä. Temonen on osallistunut Monte Carlon Historic-ralliin kartanlukijana jo kolmasti aiemmin.

Kun isoveli Timo ajoi itseään ja Suomea tunnetuksi maailmalla, muutamiin autokilpailuihin harrastusmielessä 60- ja 70-lukujen taitteessa osallistunut Tapio otti samanaikaisesti vastuun Mäkisten perheyrityksen hoitamisesta.

– Aivan fantastinen lahja. Syntymäpäivilläni lapseni kaivoivat esille Alastaron moottoriradan ratavarikolta otetun valokuvan, jossa heidän mielestään olin viimeksi ollut rennon näköinen. He ilmoittivat, että haluavat samanlaisen ilmeeni takaisin, ja siksi hankkivat minulle kartanlukijan, hoitivat ilmoittautumisen ja huollon 22. Monte Carlon Historic-ralliin 2019.

Tapio kertoo, että hän ei ole koskaan aikaisemmin ollut Monte Carlon rallissa eikä edes F1-kilpailua siellä seuraamassa. Työ vei Timo Mäkisen kulta-aikana Tapiolta kaiken ajan.

– Olen kuullut, että kysymyksessä hieno ja rallin vanhoja perinteitä kunnioittava tapahtuma. Kilpailu ajetaan vuosien 1955-1980 välisen ajan säännöillä. Ja ralliin pääsee mukaan vain automalleilla, joilla kyseisenä ajanjaksona Monte Carlon ralliin on aikoinaan osallistuttu.

Tapion veli Timo voitti Monte Carlon rallin vuonna 1965. Hän sanoo, että samaan ei tällä kertaa pyritä. Päätavoite on ajaa rallin maaliin.

– Koen tulevan kilpailun arvokkaana kulttuuritapahtumana, jota suuresti kunnioitan. En ole Merialpeilla ajanut juuri mitään koskaan. Joskus turistireissulla jotain. On kiva päästä kokemaan veljeni kulta-aikakauden tunnelmaa autolla, jolla hän aloitti rallin ajamisen. Lähdemme tukemaan hienon rallitapahtuman kulttuuria, Tapio muistuttaa.

Yli 2 000 kilometrin reitti

Monte Carlo -rallin perinteitä kunnioittava 22. Monte Carlo Historic-ralli ajetaan tammi-helmikuun vaihteessa 30. tammikuuta ja 6. helmikuuta välisenä aikana. Yli kolmensadan valikoidun autokunnan suurkilpailu käydään tasanopeusajona. 

Esikuvat tasanopeusajoon löytyvät 1950-luvulta. Tasanopeusajossa kilpaillaan tiekirjalla annetulla reitillä normaalin liikenteen seassa tai rallien yhteydessä muulta liikenteeltä suljetuilla jaksoilla mahdollisimman tarkasti vaadittua nopeutta noudattaen. Monte Carlon Historic-rallin yli 2 000 kilometrin mittainen reitti sisältää kaikkiaan 15 suljettua jaksoa.

Pari Mäkinen – Temonen starttaa perjantaina 1. helmikuuta klo 14:00 Saksan Bad Hombourgista matkaan. Jo rallin ensimmäisellä kokoontumisajolla Ranskan Valenceen on mittaa lähes 1 100 km. Perille Valenceen saavutaan yön yli ajamisen jälkeen seuraavana iltapäivänä ja kaupungin ympäristössä ajettujen 49 km ja 22 km mittaisten erikoiskokeiden jälkeen klo 17:30. Ansaitun Valencessa vietetyn yötauon jälkeen rallin toinen ja kolmas kilpailupäivä ajetaan Valencen ja Gapin, jonka jälkeen rallikaravaani siirtyy Monacoon. Matkalla ajetaan kolme erikoiskoetta ja Monacoon saapumisen jälkeen seuraavana yönä rallin kaksi viimeistä erikoiskoetta, joista toinen on kilpailun klassikoihin kuuluva Turinin ylittävä erikoiskoe. Kilpailun kokonaispituus on reilut 2 000 km, joka käsittää 15 erikoiskoetta.

Teksti: Marko Mäkinen
Kuva: SE Mäkinen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close