Tänak nopein Secto Rally Finlandin avauksessa

Secto Rally Finland käynnistyi Harjun kaupunkierikoiskokeella torstaina Jyväskylän ydinkeskustassa. Harjun rinteet täyttyivät jälleen ääriään myöten ja erikoiskoetta seurasi 19 000 katsojaa, mikä sivuaa viime vuoden torstai-ajopäivän yleisöennätystä.

Kilpailun aloitti räväkämmin Fordilla ajava Viron Ott Tänak, joka kellotti noin 3,5 kilometrin erikoiskokeella 0,6 sekuntia nopeamman ajan kuin belgialainen Hyundai-kuljettaja Thierry Neuville.

Paras suomalainen oli kolmanneksi ajanut lajin hallitseva maailmanmestari ja kotiyleisön suursuosikki Kalle Rovanperä, jonka ero Tänakiin laskettiin niin ikään desimaaleilla: 0,7 sekuntia. Rovanperä osui erikoiskokeella kevyesti jalkakäytävän reunaan, mutta mestari ei ollut osumasta moksiskaan.

”Ei se osuma ollut kovin paha, aika pieni homma. Tunnelma on uskomaton, voin melkein kuulla ihmiset autoon sisälle. On uskomatonta ajaa tällaisen tunnelman keskellä”, Rovanperä kehui Harjun yleisöä.

Rallia johtava Tänak paalutti Harjun maalissa heti voittoon vaadittavan taktikkan.

”Meidän täytyy ottaa riskejä ja senkin jälkeen vielä enemmän riskejä. Yritämme, annamme kaikkemme ja katsotaan, mihin se meidät vie. Ne, joiden kanssa taistelemme, ovat erittäin vahvoja. Meidän täytyy laittaa kaikki peliin”, Tänak sanoi.

Muista suomalaisista Hyundain Esapekka Lappi oli neljäs, hänen tallikaverinsa Teemu Suninen kahdeksas ja paluun ralliareenoille tehnyt Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala yhdeksäs.

”Ajoin 20 vuotta sitten ensimmäisen Suomen MM-rallin. Olin niin hermostunut, että olin menettää näköni ennen erikoiskokeelle lähtöä. Nyt olin rauhallinen ja Juho (kartanlukija Hänninen) piti hommat hyvin kontrollissa ja meillä oli hauskaa. Olen onnellinen, että pääsin tekemään tämän paluun”, Latvala tunnelmoi Harjun maalissa.

Jari Huttunen oli nopein WRC2-luokassa.

Tilanne EK 1/22 jälkeen

1. Ott Tänak, Ford 2.39,0
2. Thierry Neuville, Hyundai +0,6
3. Kalle Rovanperä, Toyota +0,7
4. Esapekka Lappi, Hyundai+1,8
5. Elfyn Evans, Toyota +1,9
6. Pierre-Louis Loubet, Ford +2,2
7. Takamoto Katsuta, Toyota +3,1
8. Teemu Suninen, Hyundai +4,6
9. Jari-Matti Latvala, Toyota +8,1
10. Jari Huttunen, Skoda +8,3

Secto Rally Finland jatkuu perjantaina yhdeksällä erikoiskokeella Laukaan ja Hankasalmen suunnalla palaten illalla jälleen Harjulle Jyväskylään. Ensimmäinen erikoiskoe, Laukaa 1, alkaa klo 08.05.

Kuva: Toni Ollikainen/AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close