Ralleissa nähdään myös moottoriurheilua ilmassa

Jyväskylässä rallikansa pääsee seuraamaan myös ilmassa tapahtuvaa moottoriurheilua, sillä avajaispäivänä nähdään Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawksin esittelylento. 

– Taitolentohan luetaan yhdeksi moottoriurheilun muodoksi, toteaa Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawksissa johtopaikalla lentävä kapteeni Juho Tervahartiala. Osastotaitolennossa tavoitteena on suorittaa ohjelmaan tai esitykseen kuuluvat liikkeet mahdollisimman puhtaasti ja virheettömästi.

Midnight Hawks -osaston lentäjät ovat Ilmavoimien lennonopettajia. Taitolennolla ja erityisesti osastotaitolennolla on pitkä historia osana sotilaslentäjien koulutusta. Osastolentämisessä tarvittava osaaminen on samaa, jota voidaan hyödyntää myös tositilanteessa. Kokenut lentäjä tunnistaa yhteneväisyyksiä myös autourheilussa ja sotilaslentämisessä.

– Kummassakin on kyse moottoroidun laitteen teknisen suorituskyvyn sekä ohjaajan inhimillisen suorituskyvyn yhdistelmästä, pohtii Tervahartiala. Parhaimmillaan ne ovat enemmän kuin osiensa summa.

Jos autourheilusta ja sotilasilmailusta haluaa löytää muita yhteisiän piirteitä, sellaisia voisivat olla myös vahva tiimityö. Menestys ei synny yksin tekemällä. Niin koneen kuin ohjaajankin suorituskyvyistä saadaan eniten irti, kun taustalla työskentelee joukko eri alojen asiantuntijoita. Sotilasilmailussa tätä osaamista edustavat esimerkiksi johtokeskusten ja lentotekniikan ammattilaiset.

Rallien ajan Ilmasotakoululla on esittelypiste Paviljongin huoltoalueella. Siellä on mahdollisuus tutustua Ilmavoimien koulutus- ja uravaihtoehtoihin sekä tutustua etenkin Ilmavoimien kuljetuskeskuksen toimintaan ja kalustoon. Myös Ilmavoimien soittokunta esiintyy avajaispäivänä.

Lue lisää avajaispäivän seremoniallisesta lähdöstä.


Kuva: Ilmavoimat

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close