Viron Ott Tänak Secto Rally Finlandin valtias

Viron Ott Tänak kartturinaan Martin Järveoja on voittanut 71. kertaa ajetun Suomen MM-rallin eli Secto Rally Finlandin. Eroa toiseksi tulleeseen Kalle Rovanperään jäi lopulta 6,8 sekuntia. Esapekka Lappi ajoi ilmiömäisesti kolmanneksi, vaikka kaatoi autonsa kolmesti katon kautta ympäri Oittilan toisella ajokerralla.

Tänak oli helpottuneen onnellinen rallin maalissa. Lämpimät terveiset lähtivät etenkin kotijoukoille.

– Toyotan kaverit auttoivat minua hieman perjantaina, ja sen jälkeen huomasimme mahdollisuuden. Jonkin verran valoa tunnelin päässä näkyi, ja siitä alettiin puskea. Näinä vaikeina aikoina vaimolleni kuuluu suurin kiitos, että tämä oli mahdollista. Hän on tukenut aivan mahtavasti – rakastan sinua niin paljon!

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen ajoivat kotirallissaan toiseksi. Rovanperä vaikuttui saamastaan hurjasta kannustuksesta viikonlopun aikana.

– Ihan hieno viikonloppu, vaikka voitto jäi nyt tulematta. Voidaan itsekin olla tyytyväisiä. Ensin aurattiin ja sitten ajettiin kiinni mitä pystyttiin. Iso kiitos tiimille ja kannattajajoukoille! On saatu ihan törkeästi kannustusta.

Rovanperä kasvatti ylivoimaisen MM-pistejohtonsa jo 94 pisteeseen. Secto Rally Finlandin toisen sijan lisäksi 21-vuotias suomalaisässä otti täydet pisteet Ruuhimäen Power Stagelta. Ott Tänak nousi voittonsa myötä MM-pisteissä toiseksi ohi tallikaverinsa Thierry Neuvillen.

Lapilta hurja lopetus rallille – rusikoidulla autolla palkintokorokkeelle

Lapin Toyota Oittilan kaadon jälkeen. Kuva: Markus Mäki/AKK.

Esapekka Lapin päivästä ei draamaa puuttunut. Oittilan kaadon jälkeen hän ja kartturi Janne Ferm ajoivat Toyotallaan ilman etu- ja takalaseja laskettelulasit päässä.

– No, perjantaihan oli tylsä päivä, mutta sitten tapahtuikin kaikenlaista. Uraan se vissiin tökkäsi ja siitä saman tien nurin. Siihen asti tuli hyvällä rytmillä, eikä ollut hätää missään. Tiimille pahoittelut, kun meni auto rikki, mutta onneksi päästiin maaliin.

Lopputulokset

1. Ott Tänak EST (Hyundai) 2.24.04,6
2. Kalle Rovanperä (Toyota) +6,8
3. Esapekka Lappi (Toyota) +1.20,7
4. Elfyn Evans GBR (Toyota) +1.37,6
5. Thierry Neuville BEL (Hyundai) +2.18,0
6. Takamoto Katsuta JPN (Toyota) +3.09,0
7. Gus Greensmith GBR (Ford) +3.57,0
8. Teemu Suninen (Hyundai) +9.31,3
9. Emil Lindholm (Skoda) +9.39,0
10. Jari Huttunen (Ford) +10.31,6

MM-pisteet 8/13 osakilpailun jälkeen

1. Kalle Rovanperä 198
2. Ott Tänak (EST) 104
3. Thierry Neuville (BEL) 103
4. Elfyn Evan (GBR) 94
5. Takamoto Katsuta (JPN) 81

Vietetäänkö Rovanperän maailmanmestaruusjuhlia Belgiassa?

Rallin MM-sarja jatkuu kauden yhdeksännellä osakilpailulla 18.-21. elokuuta, kun vuorossa on Belgian MM-ralli Ypresissä. Rovanperä voi varmistaa historiallisen rallin maailmanmestaruuden jo Belgiassa.

Viimeksi suomalaiskuljettajan maailmanmestaruutta on juhlittu 2002, kun Marcus Grönholm ajoi MM-kultaan Peugeotilla.

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close