Secto Automotive Rally Finlandin ennakkotiedote: vuorossa rallin MM-sarjan hurjin vuoristorata

* Luvassa rallin MM-sarjan huippukuljettajat ja ”nilkka suorana” ajamista soralla

*Lisähaastetta tuovat uudistettu reitti ja syksyiset sääolosuhteet 

*Suomalaiset jahtaavat menestystä kovavauhtisessa kotikisassaan Rovanperän johdolla

*Sinivalkoisilla kuljettajillamme vahvat odotukset myös WRC2- ja WRC3-luokissa

Maailman nopein ralli tekee paluun ensi viikolla, kun Keski-Suomen kuuluisilla teillä lennätetään soraa jo kaikkiaan 70. kertaa – tapahtumassa, joka sai alkunsa jo vuonna 1951 Jyväskylän Suurajot -nimellä. Nyt 1. – 3. lokakuuta ajettava Suomen MM-ralli, eli rallin MM-sarjan kauden 2021 kymmenes osakilpailu, kantaa nimeä Secto Automotive Rally Finland.

Jyväskylä ympäristössä ajettava Secto Automotive Rally Finland sisältää kolme kovavauhtista kisapäivää merkittävästi uudistetulla reitillä – edelliseen, eli vuonna 2019 järjestettyyn tapahtumaan verrattuna. Kaksi vuotta sitten mukana olleista erikoiskokeista ainoastaan Harju, Laukaa ja Ruuhimäki ovat pysyneet täysin ennallaan, mikä on itse asiassa hyvin linjassa rallijärjestäjä AKK Sportsin pyrkimysten kanssa. Järjestäjäorganisaatiossa nimittäin halutaan tarjota maailman parhaille rallikuskeille uusia haasteita ja lisäksi huikeita elämyksiä rallifaneille, niin reitin varrella kuin television tai netin livelähetyksiä seuraaville faneille eri puolilla maailmaa.

Vaikka tapahtuma järjestettiinkin vuonna 1951 alun perin juuri syksyllä, tunnetaan se paljon paremmin kesärallina, ja tämänvuotinen ajankohdan muutos onkin eräänlainen hyppy tuntemattomaan sekä kuskeille että tiimeille, joiden täytyy sopeutua viileämpiin lämpötiloihin niin ilman kuin tienpinnankin suhteen sekä siihen, että kosteiden tienpintojen ja huonon sään mahdollisuus on totuttua suurempi. 

Secto Automotive Rally Finland järjestetään suomalaisen moottoriurheilun kannalta kutkuttavan jännittävään aikaan, kun nuori tähtikuljettaja Kalle Rovanperä nappasi aiemmin tässä kuussa ajetussa Kreikan MM-rallissa uransa toisen WRC-voiton. Jonne Halttusen kartturoima Toyota Gazoo Racing WRT -kuljettaja täyttää lokakuun ensimmäinen päivä 21 vuotta, ja nauttii kotikisassaan fanien suurta suosiota. 

Muihin suomalaiskuskeihin, joilta on lupa odottaa hyviä suorituksia lukeutuvat paluun lajin korkeimmalle tasolle Toyota Yaris WRC -ratissa tekevä vuoden 2017 Suomen MM-rallin voittaja Esapekka Lappi, WRC2 -luokassa kilpailevat Jari Huttunen ja Teemu Suninen, sekä WRC3-kuljettajat Mikko Heikkilä, Teemu Asunmaa ja Emil Lindholm. Reitillä nähdään myös AKK:n vuoden 2021 Tulevaisuuden Tähti -kisan voittaja Lauri Joona.

70-vuotisjuhlakisan nimisponsoriksi saatiin perinteistä autoleasing-alaa uudistanut suomalainen Secto Automotive Oy. Yhteistyö tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia niin rallijärjestäjä AKK Sports Oy:lle kuin Secto Automotivelle. Vuonna 2007 perustettu Secto Automotive on Suomen suurin yksityisessä omistuksessa oleva autoleasingyritys. Sillä on 2 000 asiakasyritystä ja yhteensä 5 000 autoa, joista osa on sähkökäyttöisiä. Secto Automotive on jo yli kymmenen vuoden ajan auttanut tuhansia yrityksiä siirtymään kohti vastuullisempaa ja vaivattomampaa liikkumista.

PERUSTIEDOT

Ralli alkaa: klo 13.07, perjantaina 1. lokakuuta

Ralli päättyy: klo 14.15, sunnuntaina 3. lokakuuta

Kilpailukeskus: Jyväskylä Paviljonki, Jyväskylä, Suomi

Tienpinta: sora

MM-kelpoisuus: Rallin MM-sarjan kauden 2021 kymmenes osakilpailu (lisäluokkina WRC2 ja WRC3)

Erikoiskokeita: 19

Erikoiskoekilometrit: 287,11 kilometriä

Siirtymää: 772,53 kilometriä

Reitin kokonaispituus: 1059,64 kilometriä

Sääolosuhteet: Ulkoilman lämpötilan odotetaan jäävän korkeimmillaankin vain noin 10 asteen tuntumaan, yöpakkaset ovat mahdollisia, samoin kuin sadekuurot ja pilvinen keli, joten luvassa on totutusta poikkeava Suomen MM-rallifiilis.

REITTI

Vaikka kilpailu ajetaankin perinteisen neljän päivän sijaan nyt vain kolmipäiväisenä, rallijärjestäjä AKK Sportsissa ei olla tehty kompromisseja kilpailijoille tarjolla olevien haasteiden tai faneille tarjoiltavan ralliviihteen suhteen, sillä luvassa on mielenkiintoinen ja täpötäysi kattaus erikoiskokeita.

1. ajopäivä: perjantai 1.10. 

Erikoiskokeita: 6 (EK:t 1 – 6) Erikoiskoekilometrit: 89,42 km Siirtymää: 201,01 km 

kokonaispituus: 292,43 km Auringonnousu/auringonlasku: 07.24 / 18.48

Ensimmäisenä vuorossa on perjantaina 1.10. kello 08.01 starttaava testierikoiskoe eli shakedown, joka ajetaan vuodelta 2019 tutulla Vesalan erikoiskokeella, mutta vain päinvastaiseen suuntaan. Varsinainen kilpailu Suomen MM-rallin voitosta pyörähtää käyntiin Jyväskylä Paviljongilta tapahtuvan lähdön jälkeen ajettavalla Harjun erikoikokeella. Tämä kisan lyhyin, 2,31 kilometriä pitkä pätkä starttaa kello 13:30. Sen jälkeen kilpailijat suuntaavat Jyväskylän lounaispuolelle, jossa heitä odottaa kahteen kertaan ajettava Ässämäki (12,31 kilometriä, EK2/EK4), joka ajettiin vuonna 2019 päinvastaiseen suuntaan. Ässämäkien välissä ajetaan ensimmäinen veto Sahloinen-Moksissa (21,37 kilometriä). Petäjävedellä sijaitsevan renkaanvaihtoalueen ja etätankkauksen jälkeen vuorossa on 17.58 starttaava toinen ajokerta Sahloinen-Moksissa (EK5), jolla on mukana tieosuuksia, joita ei ole nähty reitillä sitten vuoden 2010. Päijänteeltä itään sijaitseva 19,75 kilometrin pituinen Oittila (EK6) täydentää rallin 89,42-kilometrisen ensimmäisen ajopäivän. Oittilan erikoiskoe starttaa kello 19.00 ja ajetaan pimeällä.

2. ajopäivä: lauantai 2.10.  

Erikoiskokeita: 9 (EK:t 7 – 15) Erikoiskoekilometrit: 151,95 km Siirtymää: 422,21 km

Kokonaispituus: 574,16 km Auringonnousu/auringonlasku: 07.27 / 18.44

Lauantai on rallin pisin ajopäivä, jolloin ajetaan yhteensä 151,95 erikoiskoekilometriä. Päivän reitti kulkee Jyväskylän eteläpuolella, välissä piipahdetaan Paviljongilla päivähuollossa, ja illalla palataan vielä Harjulle kello 20.00 alkaen. Ensimmäiseksi vuorossa on kuitenkin 18,17 kilometriä pitkä Kakaristo-Hassin erikoiskoe (EK7/EK11), jonka ensimmäinen ajokerta starttaa kello 08,16. Osia legendaarisesta Ouninpohjasta sisältävään Kakaristo-Hassiin on ympätty uudet alku- ja loppuosiot. Kyseistä loppua on käytetty edellisen kerran vuonna 2011. 22,61 kilometrin pituinen Päijälä (EK8/EK12) puolestaan ajettiin samassa muodossa viimeksi vuonna 2016, ja osia uudesta, 13,49-kilometrisestä Arvajan erikoiskokeesta (EK9/EK13) on nähty mukana edellisen kerran vuonna 1994. Patajoki (EK10/EK14) on niin ikään uusi erikoiskoe, vaikkakin osa 20,55 kilometriä pitkästä pätkästä kulkee kapalla ja teknisesti ajettavalla metsäautotiellä, joka oli mukana Suomen MM-rallin reitillä vuosina 2002 ja 2010, osana tuttuja Vaherin ja Himoksen erikoiskokeita.

3. ajopäivä: sunnuntai 3.10. 

Erikoiskokeita: 4 (EK:t 16 – 19) Erikoiskoekilometrit: 45,74 km Siirtymää: 147,31 km

Kokonaispituus: 193,05 km Auringonnousu/auringonlasku: 07.30 / 18.41

Rallin voittokamppailu vie autokunnat ensin Jyväskylän pohjoispuolelle, jossa on vuorossa 11,75 kilometriä pitkä Laukaan erikoiskoe (EK16/EK18). Rallin päättää Ruuhimäen (EK17/EK19) toinen ajokerta, joka kisataan Wolf Power Stage -erikoiskokeena. Power Stage starttaa kello 13.18, ja siltä on jaossa lisäpisteitä niin kuljettajille kuin valmistajillekin. Isäntäkaupunki Jyväskylän itäpuolella sijaitsevalla Ruuhimäellä on mittaa 11,12 kilometriä, ja se päättyy näyttävälle Laukaa Areenalle, jossa järjestetään myös rallin palkintojenjakoseremonia. Laukaa ja Ruuhimäki ovat Harjun lisäksi ainoat erikoiskokeet, jotka ajetaan täysin samassa muodossa kuin vuonna 2019. 

KULJETTAJAT

Secto Automotive Rally Finlandissa nähdään tähtinimiä vilisevä kuljettajakattaus, kun mukaan on ilmoittautunut 43 kilpailijaparia. Joukossa on 10 rallin MM-sarjan kärkikuljettajaa, kolme aiempaa Suomen MM-rallin voittajaa sekä entisiä ja nykyisiä maailmanmestareita.  

Suomessa päämajaansa pitävää Toyota Gazoo Racing WRT -tallia juhlakisassa edustavat Sébastien Ogier ja kartanlukijansa Julien IngrassiaElfyn Evans ja hänelle nuotteja lukeva Scott Martin, Suomen Kalle Rovanperä ja kartturinsa Jonne Halttunen sekä Takamoto Katsuta parinaan Aaron Johnston. Mukaan on ilmoitettu myös viides Toyota Yaris WRC, ja tuota RTE-Motorsport -tiimin väreissä olevaa autoa käskyttää Suomen Esapekka Lappi kartturinaan Janne Ferm. Niin Ogier ja Ingrassia kuin pari Lappi ja Fermkin ovat jo kertaalleen ajaneet Suomen MM-rallin voittoon.

Hyundai Shell Mobis World Rally Team -tallin kolmea Hyundai i20 Coupe WRC -autoa Jyväskylässä luotsaavat kuljettajaparit Thierry Neuville ja Martin WydaegheOtt Tänak ja Martin Järveoja sekä Craig Breen ja Paul Nagle. Virolaiskaksikko Tänak ja kartanlukija Järveoja lähtee jahtaamaan jo kolmatta voittoaan Suomen MM-rallissa.  

M-Sport Ford World Rally Team -tallin Ford Fiesta WRC -autoilla puolestaan kilpailevat Gus Greensmith ja kartanlukijansa Chris Patterson sekä Adrien Fourmaux kartturinaan Alexandre Coria.

WRC2:n puolella Secto Automotive Rally Finlandiin ilmoittautuneiden kärkinimi on Citroën C3 Rally2 -autolla ajava, luokan hallitseva maailmanmestari Mads Østberg yhdessä kartanlukijansa Torstein Eriksenin kanssa. Mukaan ovat ilmoittautuneet myös vuoden 2020 WRC3-luokan maailmanmestaripari, Suomen Jari Huttunen ja kartturinsa Mikko Lukka, JWRC-junioriluokan hallitseva mestari Tom Kristensson kartturinaan David Arhusiander Ford Fiesta Rally2 -autolla, sekä entiset rallin EM-sarjan ERC1 Junior -luokan mestarit Nikolay Gryazin ja Oliver Solberg, joille nuotteja lukevat Konstantin Aleksandrov ja Craig Drew, tässä järjestyksessä. Huttunen ja Solberg ajavat molemmat upouusilla Hyundai i20 N Rally2 -autoilla, kun taas Teemu Suninen ja kartanlukijansa Mikko Markkula sekä kuljettajapari Gryazin – Aleksandrov osallistuvat kisaan suomalaisen Printsportin kalustolla, eli Movisport Volkswagen Polo GTI R5 -autoilla. 

Secto Automotive Rally Finlandin WRC3-luokkaan ilmoittautui yhteensä neljätoista kuljettajaparia. Kotimaisista rallilahjakkuuksista menestystä tavoittelevat muun muassa Ralli SM -sarjaa parhaillaan johtava Mikko Heikkilä, kauden 2020 mestari Teemu Asunmaa sekä viime kauden kakkonen Emil Lindholm. Vuoden 2020 AKK:n Tulevaisuuden Tähti – eli Flying Finn Future Star -palkinnon voittanut Lauri Joona kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Rally2-tasolla, kun hän osallistuu kotikisaansa WRC3-luokassa, Škoda Fabian ratissa. Mukana nähdään myös esimerkiksi vuonna 2018 Jyväskylässä WRC2-luokan voittoon ajanut Suomen Eerik Pietarinen, Espanjan Pepe López sekä Brasilian Paulo Nobre.

Sähkömaastoautoilla ajettavan Extreme E -sarjan kärkinimiin lukeutuva Australian Molly Taylor palaa hetkeksi rallin puolelle, ja hänet nähdään Jyväskylässä Ford Fiesta Rally3 -auton ratissa. Tälle kaudelle lanseeratun uuden Rally3-luokan tarkoitus on tarjota entistä parempia mahdollisuuksia nelivetoautoilla kilpailemiseen. Fiesta ST Rally3 -auton ensiesiintyminen rallipoluilla nähtiin maaliskuussa ajetussa SM O.K. Auto-Rallissa, ja Taylor puolestaan on yksi lajin parhaista naiskuljettajista.

Secto Automotive Rally Finlandin täydellinen osallistujalista (”Entry List”) löytyy TÄÄLTÄ. Alla kisan 15 parhaimmaksi rankattua kuljettajaparia:

Nro     Kuljettaja/kartanlukija (kansallisuus)                               Auto

1          Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA)                    Toyota Yaris WRC

33        Elfyn Evans (GBR)/Scott Martin (GBR)                               Toyota Yaris WRC

11        Thierry Neuville (BEL)/Martijn Wydaeghe (BEL)                 Hyundai i20 Coupe WRC

69        Kalle Rovanperä (FIN)/Jonne Halttunen (FIN)                    Toyota Yaris WRC

8          Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST)                               Hyundai i20 Coupe

18        Takamoto Katsuta (JPN)/Aaron Johnston (IRL)                  Toyota Yaris WRC

42        Craig Breen (IRL)/Paul Nagle (IRL)                                       Hyundai i20 Coupe WRC

44        Gus Greensmith (GBR)/Chris Patterson (IRL)                     Ford Fiesta WRC

16        Adrien Fourmaux (FRA)/Alexandre Coria (FRA)                  Ford Fiesta WRC

4          Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN)                              Toyota Yaris WRC

20        Mads Østberg (NOR)/Torstein Eriksen (NOR)                     Citroën C3 Rally2

21        Jari Huttunen (FIN)/Mikko Lukka (FIN)                                  Hyundai i20 N Rally2

22        Nikolay Gryazin (RAF)/Konstantin Aleksandrov (RAF)         Volkswagen Polo GTI R5

23        Teemu Suninen (FIN)/Mikko Markkula (FIN)                         Volkswagen Polo GTI R5

24        Martin Prokop (CZE)/Michal Ernst (CZE)                              Ford Fiesta Rally2

Suomalaisnostot:

30        Mikko Heikkilä (FIN)/Topi Luhtinen (FIN)                             Škoda Fabia Rally2 Evo

31        Teemu Asunmaa (FIN)/Markko Salminen (FIN)                   Škoda Fabia Rally2 Evo

32        Emil Lindholm (FIN)/Reeta Hämäläinen (FIN)                      Škoda Fabia Rally2 Evo

34        Eerik Pietarinen (FIN)/Antti Linnaketo (FIN)                         Volkswagen Polo GTI R5

39        Lauri Joona (FIN)/Mikael Korhonen (FIN)                             Škoda Fabia R5

KOMMENTIT

Alla valikoitujen kuljettajien kommentit:

Nro 4 Esapekka Lappi (RTE-Motorsport, Toyota Yaris WRC): “Jos realistisia ollaan, niin on aika mahdotonta kymmenen kuukauden WRC-tauon – ja yhden testipäivän – jälkeen vain palata kisaamaan, ja olla samalla tasolla muiden kanssa. Vaikka ihmiset saattavat kyllä odottaa meiltä paljon enemmän kuin mihin pystymme. Pitäisin kisaamme onnistuneena, jos perjantain tottuisin taas näihin vauhteihin ja nuotista ajamiseen, ja lauantaina ja sunnuntaina voisimme sitten toivottavasti ajaa joitain kilpailukykyisiä EK-aikoja – silloin olisin tyytyväinen. Minun ei tarvitse tehdä mitään erikoista, vain hyvä suoritus. Tämä vuodenaika tekee asioista haastavampia, ja aamut tulevat olemaan todella viileitä. Olosuhteet ovat kuitenkin kaikille samat, ja katsojille tästä tulee varmaan entistäkin mielenkiintoisempaa.”

Nro 8 Ott Tänak (Hyundai Shell Mobis World Rally Team, Hyundai i20 Coupe WRC): “Tämän rallin ominaisuudet ovat nyt hyvin erilaiset kuin aiemmin. Isoa osaa reitistä emme ole nähneet aikaisemmin, joten nuotitukseen on panostettava todella vahvasti, jotta nuotti on varmasti ehdottoman tarkka. Säätila voi myös muuttua merkittävästikin, joten se pitää meidät varpaillamme. Koska kyseessä on viimeinen täysin soralla ajettava ralli tämän sukupolven WRC-autoilla – jotka minun mielestäni ovat varmaankin kaikkien aikojen parhaita – aion todellakin nauttia tästä tapahtumasta. Tiet ovat normaalisti sekä hauskoja että haastavia samaan aikaan. Tiestö on myös nopeaa ja erot autojen välillä pieniä, joten luvassa mahtava kisa. Katsotaan nyt onnistummeko nappaamaan kolmannen voittomme Suomen MM-rallissa – tunnemme vastustajamme ja voittaminen ei tule olemaan helppoa, mutta olemme viimeiset kaksi vuotta tehneet kovasti töitä, joten nyt meillä on tilaisuus näyttää, että pystymme taistelemaan nopeissa ralleissa.”

Nro 44 Gus Greensmith (M-Sport Ford World Rally Team, Ford Fiesta WRC): “Tässä rallissa on maailman ehdottomasti nautinnollisimpiin lukeutuvia erikoiskokeita. Uskoisin kaikkien kuljettajien olevan samaa mieltä siitä, että ei ole oikein mitään parempaa kuin Suomessa ajaminen. Sanoisin tämän olevan melko lailla koko vuoden kohokohta, mitä tulee siihen tunteeseen, jonka ratin takana saa tämän rallin nopeudesta, mutkien nopeudesta, hypyistä… Ne kaikki yhdessä antavat meille yhden kaikkien aikojen upeimmista ajokokemuksistamme. Siksi Suomen MM-rallia pidetään yhtenä parhaimmista ralleista. Se ei kuitenkaan ole mikään helppo kisa, ja siksi pohjoismaiset kuljettajat yleensä pärjäävät niin hyvin. Minulla on mielestäni aina sujunut hyvin Suomessa, ja se on haaste, jota odotan innolla.”

Nro 69 Kalle Rovanperä (Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota Yaris WRC): “WRC-autolla ajaminen Suomen MM-rallissa – siitä tulee tähänastisen urani mahtavin juttu. Kotikisa on aina kotikisa ja Suomen MM-rallissa on jotain aivan erityistä. Se on normaalisti todella hieno tapahtuma, ja tunnelman voi todellakin aistia. Nyt kun kisa ajetaan vähän myöhäisempänä ajankohtana. olosuhteet saattavat olla erittäin vaikeat, jos on märkää ja mutaista. Se voi vähän vaikuttaa asioihin, mutta odotan silti kisaa todella innoissani. Ja on hienoa nähdä faneja reitin varrella kannustamassa meitä. Meillä on kolme erittäin hyvää rallia allamme, mistä on suuri apu tähän kisaan lähdettäessä, mutta luulen että siitä tulee tiukka kamppailu. Toivottavasti meillä on hyvä viikonloppu.”

Nro 21 Jari Huttunen (Hyundai Motorsport N, Hyundai i20 N Rally2): “Tämä on ensimmäinen soralla ajamani WRC2-kisan Hyundai i20 N Rally 2 -auton ratissa, joten meillä saattaa olla vielä opittavaa. Toivottavasti tietämykseni näistä teistä antaa minulle etulyöntiaseman tulevana viikonloppuna, sillä olenhan aiemmin ollut täällä palkintopallilla ja ajanut myös voittoon. Osoitimme Belgian MM-rallissa, että tällä autolla pystyy voittamaan ralleja, ja uskon että meillä on potentiaalia jälleen hyvään sijoitukseen tässä vaativassa ja kovavauhtisessa rallissa.”

RENKAAT

Kaikissa Secto Automotive Rally Finlandiin osallistuvissa nelivetoautoissa käytetään Pirellin Scorpion-renkaita.  Kukin WRC-kuljettaja saa käyttää itse kisan aikana yhteensä 24 rengasta, minkä lisäksi testierikoiskokeella saa käyttää neljä rengasta per auto.

Kisassa jokaiselle autokunnalle on varattu yhteensä 24 kpl Scorpion KX Soft – sekä 8 kpl Scorpion KX Hard -renkaita. WRC2- ja WRC3-kuljettajat saavat 22 kpl Scorpion K6A Soft – sekä 8 kpl Scorpion K4A Hard -renkaita, ja sen lisäksi neljä erityisesti testierikoiskokeelle varattua rengasta. 

MM-PISTETILANNE

WRC-kuljettajat (osakilpailuista ajettu 9/12)

1. Sébastien Ogier (FRA) 180 pistettä

2. Elfyn Evans (GBR) 136 pistettä

3. Thierry Neuville (BEL) 130 pistettä

4. Kalle Rovanperä (FIN) 129 pistettä

5. Ott Tänak (EST) 106 pistettä

6. Takamoto Katsuta (JPN) 66 pistettä

7. Craig Breen (IRL) 60 pistettä

8. Gus Greensmith (GBR) 44 pistettä

9. Dani Sordo (ESP) 43 pistettä

10. Adrien Fourmaux (FRA) 36 pistettä

WRC-kartanlukijat (osakilpailuista ajettu 9/12)

1 Julien Ingrassia (FRA) 180 pistettä

2 Scott Martin (GBR) 136 pistettä

3 Martijn Wydaeghe (BEL) 130 pistettä

4 Jonne Halttunen (FIN) 129 pistettä

5 Martin Järveoja (EST) 106 pistettä

6 Daniel Barritt (GBR) 66 pistettä

7 Paul Nagle (IRL) 60 pistettä

8 Chris Patterson (IRL) 38 pistettä

9 Renaud Jamoul (BEL) 36 pistettä

10 Borja Rozada (ESP) 20 pistettä

WRC-merkkimestaruus (osakilpailuista ajettu 9/12)

1 Toyota Gazoo Racing WRT 397 pistettä

2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 340 pistettä

3 M-Sport Ford World Rally Team 153 pistettä

4 Hyundai 2C Competition 44 pistettä

VIIMEISIMPIÄ VOITTAJIA*

2019    Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST)                   Toyota Yaris WRC

2018    Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST)                   Toyota Yaris WRC

2017    Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN)                 Toyota Yaris WRC

2016    Kris Meeke (GBR)/Paul Nagle (IRL)                          Citroën DS3 WRC

2015    Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN)            Volkswagen Polo R WRC

2014    Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN)            Volkswagen Polo R WRC

2013    Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA)         Volkswagen Polo R WRC

2012    Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MON)              Citroën DS3 WRC

2011    Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MON)              Citroën DS3 WRC

2010    Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN)             Ford Focus RS WRC ’09

*Kilpailua ei järjestetty vuonna 2020 koronaviruspandemian takia.

ESITTELYSSÄ VETOMIEHET!

Yksi Secto Automotive Rally Finland in suosituimmista oheistapahtumista on kansallisen tason Vetomies-kilpailu, johon voivat osallistua sekä suomalaiset että ulkomaalaiset kilpailijat. Tänä vuonna Vetomies-oheiskisaan on lisätty myös toinen luokka: Nelivetomies. Nelivetomiehessä kilpaillaan nimensä mukaisesti nelivetopeleillä, kun taas Vetomiehessä kisakalustona ovat kaksivetoiset autot. Kaikkien autojen on oltava Suomen kansallisten sääntöjen mukaisia, mutta ei kelvollisia käytettäväksi WRC-tason kilpailuissa. Suurin osa mukana nähtävistä autoista on takavetoisia ja rakennettu F-ryhmän sääntöjen pohjalta, mikä ansioista pätkillä on luvassa näyttävää menoa. Tämän vuoden Vetomies-kisan reitti koostuu viidestä Secto Automotive Rally Finlandin erikoiskokeesta. Se starttaa lauantaiaamuna EK7:ltä, eli Kakaristo-Hassi 1:stä ja päättyy Harju 2:een. Ensimmäiset neljä erikoiskoetta Vetomiehet nähdään reitillä WRC-kilpailijoiden perässä ja Harjulla puolestaan ennen heidän saapumistaan. Vetomies-kilpailun kokonaispituus on 77,13 kilometriä, ja kisan palkintojenjakoseremonia järjestetään Harjun erikoiskokeella klo 18.15, lauantaina 2. lokakuuta.

TIESITKÖ?

22,61 kilometrin mittainen Päijälä on rallin pisin erikoiskoe, ja lyhin puolestaan soraa ja asvalttia sekoittava, 2,31 kilometrin mittainen Harjun kaupunkierikoiskoe.

Suomesta tuli rallin MM-sarjan nopeimman kisan näyttämö vuonna 2016, kun kuljettajapari Kris Meeke – Paul Nagle ajoi kilpailun voittoon 126,62 km/h keskinopeudella.

Eniten Suomen MM-rallin voittoja on edesmenneellä Hannu Mikkolalla ja rallin kaksinkertaisella maailmanmestarilla, Marcus Grönholmilla – kaikkiaan seitsemän voittoa mieheen.

Vuonna 1990 Carlos Sainz juhlisti tapahtuman 40-vuotisjuhlaa – arviolta 500 000 fanin läsnä ollessa – ajamalla kisan voittoon ensimmäisenä ei-pohjoismaalaisena kuljettajana. 

Jos Sébastien Ogier varmistaa kauden 2021 MM-tittelin Suomessa – mikä on matemaattisesti mahdollista – hänestä tulee järjestyksessään vasta toinen kuljettaja MM-sarjan historiassa, joka on siihen pystynyt. Tähän mennessä kyseisen tempun on tehnyt vain Timo Salonen, joka nappasi mestaruuskruunun MM-kotikisassaan kaudella 1985.

MITEN SEURATA SECTO RALLY FINLANDIA

YLE

Torstai 30.9.

Ennakko: 21.00 – 21.30                TV2

Perjantai 1.10.

07.45 – 09.00 testierikoiskoe         AREENA

13.20 – 14.30 EK 1                        TV2

14.30 – 17.00 EK 2 – 3                   AREENA

16.50 – 18.00 EK 4                        TV2

18.00 – 20.00 EK 5 – 6                   AREENA

20.00 – 21.00 Huippuhetket          TV2

Lauantai 2.10.

08.00 – 10.30 EK 7 – 8                   AREENA

10.30 – 11.30 EK 9                        TV2

11.30 – 15.00 EK 10 + huolto        AREENA

15.00 – 17.30 EK 11 – 12              AREENA

17.30 – 18.30 EK 13                      TV2

18.30 – 20.00 EK 14                      TV2

20.00 – 21.00 EK 15                      TV2

21.00 – 21.30 Huippuhetket          TV2

Sunnuntai 3.10.

08.15-12.45 EK16 – 18                 AREENA

12.45-15.00 Power Stage             TV2

Ralliradio raportoi kaikki kisatapahtumat suomeksi – yhteenvedot myös englanniksi

Yle Jyväskylän ralliradiolähetykset kattavat tuttuun tapaan kaikki Secto Rally Finlandin kisapäivät sekä suomen- että englanninkielisillä selostuksilla.

Kuuntele ralliradiota Jyväskylän alueella taajuudella 99.3 MHz tai Pihtiputaan alueella taajuudella 97.0 MHz. Ralliradiota voi myös kuunnella ympäri maailmaa osoitteessa: yle.fi/jyvaskyla

Radiolähetykset, Yle Jyväskylä / Ralliradio:

Tiistai 28.9.

18.00 – 20.00  Yle Puheen Ralli-ilta (myös paikallinen Yle Jyväskylä), jonka aikana voi soittaa numeroon: 014 4444 993

Perjantai 1.10.

08.10 – 09.30  Rallin testierikoiskoe eli Shakedown Vesala

11.02-13.00    Ralliradion etkot: Anu Rummukainen ja Ari Welling

13.00 – 20.00  Ralliradio: Päivä 1, WhatsApp-viestit studionumeroon: 044 421 6700

20.00 – 02.00  Bensaa suonissa -ohjelma: J-P Taskinen, studionumero: 014 4444 993

Lauantai 2.10.

07.00 – 8.00    Rallihuomenta!

08.00 – 21.00  Ralliradio: Päivä 2, WhatsApp-viestit studionumeroon: 044 421 6700 

21.30 – 02.00  Bensaa suonissa -ohjelma: J-P Taskinen, studionumero: 014 4444 993

Sunnuntai 3.10.

07.00 – 08.00  Rallihuomenta!

08.00 – 15.30  Ralliradio: Päivä 3 ja palkintojenjako, WhatsApp-viestit studionumeroon: 044 421 6700

WRC plus

Seuraa Secto Rally Finlandin erikoiskokeiden suorat lähetykset WRC Plus -palvelussa, osoitteessa: https://www.wrc.com/en/wrcplus/all-live/

HYÖYLLISIÄ LINKKEJÄ:

Tapahtuman nettisivut (sisältävät uutisia, aikataulun, muita asiakirjoja):

FIA.com

WRC.com

Secto Automotive: https://secto.fi

Jyväskylä: https://visitjyvaskyla.fi

Ralliradio: http://yle.fi/mmralli

Lisätietoja ja mediatoimet:

Linda Hirvonen, lehdistöpäällikkö, 045 329 9696, linda.hirvonen@autourheilu.fi (HUOM! Yhteydenotot englanniksi.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close