Edessä rallin MM-sarjan rankin kilpailu Turkissa

Rallin MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Turkin erittäin rankoilla sorateillä. Kauden 11:ssä osakilpailussa on mukana neljä suomalaiskuljettajaa. WRC-luokassa ajavat Toyotan Jari-Matti Latvala, M-Sport Fordin Teemu Suninen ja Citroenin Esapekka Lappi. WRC 2 Pro -luokassa puolestaan kilpailee Kalle Rovanperä.

Jari-Matti Latvalan viime kisat ovat olleet käänne parempaan hankalan alkukauden jälkeen ja maailmassa eniten MM-ralleja ajanut suomalainen hakeekin kolmatta peräkkäistä palkintokorokepaikkaa Turkissa. Sunisen otteet olivat vaisuja Neste Rallissa ja Saksassa ajohommat tyrehtyivät tekniseen vikaan. Suninen saalisti kuitenkin Saksan Power Stagelta neljä MM-pistettä ja nyt sorapinnalta voitaneen odottaa jälleen hyvää iskukykyä.

Lapin Neste Rallin toinen sija ja kuudes sija Saksasta povannevat hyvää suoritusta myös Turkista. Rovanperän voittoputki katkesi Saksassa ajovirheisiin, mutta 1. lokakuuta 20 vuotta täyttävä puuppolalainen johtaa edelleen WRC 2 Pro -luokkaa 41 pisteen erolla. Hyvä tulos Turkista olisi varmasti mieluinen MM-titteliä silmällä pitäen.

Turkin MM-rallissa MM-pistejohtoaan puolustaa edelleen Viron Toyota-kuski Ott Tänak. Tänakilla on viime vuoden tapaan mahdollisuus ottaa Turkissa kolmas peräkkäinen osakilpailuvoitto. Ranskan Citroen-kuljettaja Sebastien Ogier on valunut 40 pisteen päähän, joten mestarin vaihtuminen lienee lähempänä kuin koskaan, vaikka ralleja onkin Turkin jälkeen vielä kolme. Hyundain belgialaisässä Thierry Neuville on Tänakin lähin uhkaaja 33 pisteen päässä.

M-Sport Fordilla britti Elfyn Evans ei vieläkään ole toipunut ajokuntoon, ja hänen paikkansa Turkissa täyttää ruotsalainen Pontus Tidemand. Hyundain kuljettajaruletissa kuljettajiksi valikoituivat Neuvillen lisäksi Espanjan Dani Sordo ja norjalainen Andreas Mikkelsen.

Saksan jälkeen parhaaksi suomalaiseksi MM-pisteissä nousi Latvala. Latvalalla on pisteitä 74, millä pääsee sijalle seitsemän. Teemu Suninen on neljän pisteen päässä kahdeksantena. Esapekka Lappi on pisteissä kymmenentenä 62 pisteellä.

Toyota on noussut valmistajien pistetaistelussa kahdeksan pisteen päähän johtavasta Hyundaista. 

Kuljettajien MM-pisteet 10/14:
1. Ott Tänak, 205
2. Thierry Neuville,172
3. Sebastien Ogier,165
4. Kris Meeke, 80
5. Andreas Mikkelsen, 79
6. Elfyn Evans, 78
7. Jari-Matti Latvala, 74
8. Teemu Suninen, 70
9. Dani Sordo, 62
10. Esapekka Lappi, 62

Valmistajien MM-pisteet 10/14:
1. Hyundai Shell Mobis WRT, 289
2. Toyota Gazoo Racing WRT, 281
3. Citroen Total WRT, 216
4. M-Sport Ford WRT, 168

Kuljettajien kommentit

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team 

– Turkin ralli on todella kuuma ja vaativa kilpailu. Fyysisesti tämä on kuljettajille iso koetus, koska autossa tulee olemaan todella kuuma. Täytyy pitää huoli siitä, että energiaa riittää pitämään keskittyminen rallissa. Kuumuus asettaa myös autot ja renkaat kovaan testiin, joten täytyy pitää mielessä, että ajaa niin, ettei ylikuumenna autoa tai renkaita.

– Erikoiskokeet ovat todella rankkoja ja ne sisältävät paljon rytminvaihdoksia. Viime vuonna ajoin täällä neljänneksi, mikä on osoitus automme vahvuudesta. Pyrimme yhtä vahvaan suoritukseen tänäkin vuonna yhdistämällä järkevästi oikean vauhdin oikeisiin paikkoihin.

Esapekka Lappi, WRC, Citroen C3 WRC #4, Citroen Total WRT

– Tässä rallissa pitää käyttää päätä ja ymmärtää milloin voi hyökätä ja milloin ottaa rauhallisemmin. Ei välttämättä lempparityypin ralli minulle, mutta jos pystymme yhdistämään kestävyyden, luotettavuuden, hieman vauhtia ja jonkin verran onnea välttääksemme rengasrikot, uskon meidän olevan vahvoilla.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRT

– Turkin ralli on vuoden rankin. Monella tapaa kyse on selviytymisestä, sillä esimerkiksi viime vuonna moni kilpailijamme kohtasi ongelmia ja vaikkemme olleet nopeimpia, pystyimme ajamaan järkevästi ja saalistimme kaksoisvoiton. Uskon teiden olevan tänä vuonna paremmassa kunnossa, mutta silti pitää huolehtia autosta ja ajaa järkevästi. Ennen Saksaa ajoimme testit Kreikassa samankaltaisissa olosuhteissa, jotta saisimme auton paremmaksi näille teille.

Kalle Rovanperä, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #21, Skoda Motorsport

– Turkin ralli onkin viimeinen tänä vuonna, mitä en vielä ole aiempina vuosina ajanut. Viime vuonna kisa oli todella raju. Renkaita ja autoa on pakko säästää. Tässä rallissa joutuu käyttämään paljon järkeä, eikä täysiä voi ajaa oikein missään. 

– Hieno päästä takaisin soralle vaikkei tämä ihan perinteinen sorakisa olekaan. Erikoiskokeilla on paljon toisiaan muistuttavia paikkoja, joten nuotin on täällä oltava todella hyvä. Kokemuksen puuttuessa viime kaudelta joudumme varmaan vähän antamaan tasoitusta, mutta eipä tuo ennenkään ole haitannut.

Turkin MM-ralli 2019: Tänakin kolmas voitto peräkkäin tulossa?

Turkin MM-rallin olosuhteet vaikuttavat ennakkoon kuumilta. Viikonlopuksi Marmariksen ympäristöön on luvattu jopa 35-asteisia lämpötiloja. Viime vuonna autot olivat todella kovilla ja rallin johtopaikka vaihtui useaan otteeseen. 

Rallin erityispiirteisiin kuuluu sen rajuuden lisäksi kaksi yli 30-kilometristä erikoiskoetta. Rallin pisin erikoiskoe on 38 kilometriä pitkä. Çetibelin erikoiskoe ajetaan perjantaina kahdesti. Pitkän erikoiskokeen jälkeen kuljettajat eivät pääse huoltoon, vaan perään ajetaan vielä 16,57 kilometrinen Ulan erikoiskoe. Perjantai on myös rallin selvästi pisin kisapäivä.

Turkin MM-rallissa nähdään myös mahdollisesti joiltain osin uusittuja autoja, sillä talleille annettiin tarkennetut ohjeet muun muassa autojen takasiipien suhteen. Esimerkiksi Toyotan takasiipi on herättänyt aiemmin keskustelua. Tilanteessa ei ole epäilty sääntörikettä, vaan kyseessä on FIA:n tarkennus sääntöihin Citroënin pyynnöstä.

Turkissa ajetaan tänä vuonna 17 erikoiskoetta, joille kertyy mittaa 309,86 kilometriä. Koko rallin reitti on 986,28 kilometriä. Ralli alkaa torstai-iltana kello 20.08. 

Rallin päätöserikoiskoe ja samalla Power Stage alkaa sunnuntaina kello 13.18.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Erikoiskokeiden määrä: 17
Erikoiskoekilometrejä: 309,86 km
Kilpailun kokonaispituus: 986,28 km

MM-rallit Suomen televisiossa Ylen kanavilla

Turkin MM-rallin lähetysajat »

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close