Kuusi suomalaista Saksan MM-ralliin – Rovanperä ensimmäiseen MM-asfalttiralliinsa

Rallin MM-sarjan jatkuu viikonloppuna Saksassa, jossa kilpailee tänä vuonna kuusi suomalaiskuljettajaa. WRC-luokassa viivalla ovat Fordin Teemu Suninen sekä Toyotan Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi. WRC2-luokan lähtölistalla komeilevat Hyundain Jari Huttunen ja Skoda-kuljettaja Kalle Rovanperä. Kaksivetoisten autojen WRC3-luokassa pisteitä metsästää Taisko Lario Peugeotilla.

MM-sarjan kärjessä jatkaa Saksaan saavuttaessa Hyundain Thierry Neuville, jolla on 153 pistettä. Ford-kuljettaja Sebastien Ogier on 132 pisteellään toisena ennen Toyotan Ott Tänakia (107 pistettä). 70 pistettä kerännyt Esapekka Lappi on sarjassa neljäntenä, Jari-Matti Latvala seitsemäntenä (55 pistettä) ja Teemu Suninen sijalla 13 (32 pistettä). Jari Huttunen on WRC2-luokan MM-pisteissä sijalla kuusi ja Taisko Lario WRC3-luokassa neljäntenä.

KULJETTAJIEN KOMMENTIT

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team 

– Tiedossa on iso harppaus tuntemattomaan, sillä tämä on ensimmäinen asfalttirallini WRC-autolla. En tiedä mitään tällä pinnalla ajamisesta näillä autoilla, joten minulla on paljon opittavaa. Eniten mietityttävät etukäteen renkaat ja jarrujen käyttö. Tämä ralli on aina ollut yksi vuoden haastavimmista ja se on tälläkin kertaa täynnä kysymysmerkkejä. Asfaltin pinnalle kertyy täällä paljon soraa ja mutaa. Toivottavasti luotto autoon löytyy ja pystyn parantamaan ajamistani haastavissa olosuhteissa.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #7, Toyota Gazoo Racing WRT

– Jyväskylän rallin jälkeen oloni on rento ja minulla on hyvä fiilis Saksan MM-rallista. Toivottavasti pystymme jatkamaan samaan malliin ja hyvä rytmi säilyy koko loppukauden. Mielestäni automme pitäisi olla täällä hyvä, sillä jo viime vuonna olimme täällä kilpailukykyisiä. Pidän erityisesti pienistä maalaisteistä peltojen keskellä. Ne ovat kapeita mutta nopeita ja myös sotilasalueen teillä on hienoja osuuksia. Sää on vaihteleva, joten kaikkiin keliolosuhteisiin pitää osata varautua.

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #9, Toyota Gazoo Racing WRT

- Saksan MM-ralli on erittäin haastava kilpailu. On tavallista, että täällä sataa ajoittain ja usein olosuhteet vaihtelevat kisan aikana. Se haastaa kuljettajan, sillä mutkista leikataan paljon ja tielle kertyy mutaa. Se on ollut minulle hankalaa, mutta pidän kyllä siitä haasteesta. Odotan innolla paluuta asfaltille, sillä Korsikalla löysimme hyvät säädöt ja vauhti oli kohdallaan. Saksassa olosuhteet ovat erilaiset, mutta toivottavasti pystymme täällä samaan kuin Korsikalla.

Jari Huttunen, WRC2, Hyundai i20 R5 #40, Hyundai Motorsport

- Tämä on ensimmäinen asfalttirallini Hyundailla eikä minulla ole muutenkaan aiempaa asfalttirallikokemusta nelivetoautolla. Olen varsin luottavainen asfaltin suhteen, mutta viikonlopun aikana on paljon opittavaa. Saksan MM-rallista on hyviä muistoja, sillä kaksi vuotta sitten ajoin täällä voittoon, jonka myötä varmistui Opel-merkkisarjan mestaruus ja viime vuonna voitimme R2-luokan autolla luokkamme. Nyt lähdemme ajamaan omaa vauhtiamme ja katsomme, minkälaisia aikoja syntyy ensimmäiselle lenkille.

Kalle Rovanperä, WRC2, Skoda Fabia R5 #44, Skoda Motorsport

– Jokainen asfalttiralli on minulle haaste. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ajan tehdastallin Skodalla asfaltilla ja tästä kisasta minulla on kokemusta vain testien osalta. Saksan MM-ralli ei ole klassinen ralli, jossa kaikki tiet olisivat samanlaisia vaan täällä on monenlaisia tietyyppejä. Nautin viinitarha-alueen teknisistä teistä, joilla pitää osata leikata mutkat oikein ja valita ajolinjat huolella. Armeija-alueen tiet ovat varmasti ensikertalaiselle haastavat ja siellä pitää myös osata säästää renkaita, sillä tien pinta kuluttaa ne nopeasti.

Taisko Lario, WRC3, Peugeot 208 R2 #63

– Tunnelmat ovat erittäin positiiviset. Meillä oli maanantaina erinomaiset testit Pohjois-Ranskassa viinitilojen keskellä. Siellä satoi ensin vettä ja sitten keli kuivui. Olosuhteet olivat hyvin samanlaiset kuin Saksan rallissa tulee olemaan. Meillä on Saksasta viime vuodelta kokemusta ja silloin olimme jo neljänsiä, vaikka matkaan mahtui monenlaista tilannetta. Reitissä on paljon samoja erikoiskokeita, joten se helpottaa vähän nuotituksen osalta.

Saksan MM-ralli 2018: Haastavat asfalttitiet odottavat kuljettajia

Saksassa MM-sirkus palaa kestopäällysteelle kesän sorarallirupeaman jälkeen. Saksan MM-rallin reitti vie kuljettajat kolmena kilpailupäivänä erilaisille tietyypeille. Luvassa on kapeita serpentiiniteitä viinitarhojen keskellä, armeija-alueen omintakeisia osin betonipäällysteisiä baanoja sekä leveämpiä maalaisteitä. Saksan syyskesän vaihteleva sää tuo oman mausteensa asfalttikeitokseen, sillä kelit voivat vaihdella rutikuivan ja kaatosateen välillä kilpailun aikana.

Tilastojen valossa nykykuljettajista Saksassa on parhaiten viihtynyt Sebastien Ogier, jonka vyöllä on kolme voittoa tästä rallista. Myös Thierry Neuville, Dani Sordo ja Ott Tänak ovat voittaneet kertaalleen näissä maisemissa. Suomalaiskuljettaja ei ole Saksan MM-rallia vielä sen 15-vuotisen historian aikana kyennyt voittamaan.

Saksan MM-rallissa ajetaan 18 erikoiskoetta ja 325 erikoiskoekilometriä. Kilpailun ensimmäinen erikoiskoe starttaa torstai-iltana ajettavalla lyhyellä St. Wendelin yleisöerikoiskokeella. Perjantaina kilpailussa ajetaan kuusi erikoiskoetta, joiden yhteismitta on 101 kilometriä. Lauantaina luvassa on kahdeksan erikoiskoetta ja 150 erikoiskoekilometriä. Legendaarinen armeija-alueella kiemurteleva Panzerplatten 38 kilometriä pitkä pätkä ajetaan lauantaina kahteen kertaan. Ralli paketoidaan sunnuntaina kolme erikoiskokeen lenkillä, lisäpisteitä tarjoava Bosenbergin päätöserikoiskoe ajetaan kello 13:18 Suomen aikaa.

Erikoiskokeiden määrä: 18
Erikoiskoekilometrejä: 325,76 km
Kilpailun kokonaispituus: 1221,89 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Neloselta ja Ruutu+:sta

Saksan MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close