Valmiustarkastuksessa ykkösasiana katsojien turvallisuus

Neste Rallia edeltävinä päivinä kaikilla erikoiskokeilla tehdään valmiustarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa h-hetkeä varten. Mediatiimi hyppäsi tarkastusta tekevän seurueen matkaan Äänekosken erikoiskokeelle.

Neste Rallin kilpailureitin pituus on huimat 308 km – lähes sama, kuin ajaisi Jyväskylästä Turkuun! Tämän matkan varrelta joka ikinen tiekilometri suunnitellaan, luvitetaan ja koordinoidaan turvallisuuteen liittyvät tekijä. Lista on pitkä, ja niin on työsarkakin. Kaikki mitä kevään aikana on suunniteltu ja järjestelty kulminoituu rallia edeltäviin päiviin.

Valmiustarkastuksessa on mukana kilpailun turvallisuuspäällikkö Pentti Kangas, turvallisuusassistentti Mika Häyhänen sekä kunkin erikoiskokeen päälliköt ja turvapäällikkö.

– Ykkösasia tässä tarkastuksessa ovat katselualueet. Varmistamme että ne ovat turvallisia, palvelut ovat kohdallaan ja että yleisö voi nauttia näkemästään, Pentti Kangas kertoo.

Reitin varrelta käydään läpi varsinaisten merkittyjen katselualueiden lisäksi myös sellaiset paikat, joihin yleisöä saattaa eksyä, mutta joista järjestyksenvalvojat ohjaavat katsojat sallituille alueille. Myös katselualueiden välisten kulkureittien turvallisuus varmistetaan. 

Vaikka tässä vaiheessa järjestelyt erikoiskokeilla ovatkin pääosin valmiita, jotain pientä viilattavaa löytyi silti tälläkin kertaa.

– Pelloilla on paaleja ottamassa vastaan jos auto ajaa ulos. Niiden sijainteihin teimme vähän hienosäätöä, jotta katselualueet saadaan entistäkin turvallisemmaksi, Kangas selittää.

Erikoiskokeiden turvallisuus on monen eri tahon yhteistyön summa. Mukana on niin viranomaisia ELY-keskuksesta Poliisiin, kuin myös lähialueen autourheiluseuroja ja yhdistyksiäin. Yhdenkin erikoiskokeen järjestämiseen tarvittava henkilömäärä on valtava; jo pelkästään Äänekosken erikoiskoetta on järjestämässä yli 150 henkeä!

Suomen MM-ralli on valittu järjestelyiltään useana vuonna maailman parhaaksi. Pentti Kankaan mukaan selitys tähän löytyy kilpailujärjestämisen pitkissä perinteissä ja tekemisen perustason laadusta.

– Meillä se ihan perustekeminen on jo erittäin korkealla tasolla, ja siihen päälle tehdään vielä vähän ekstraa. Haluamme näyttää myös maailmalle, että meillä osataan.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close