Neste Ralli jälleen MM-sarjan suurimpia – 65 kilpailijaparin joukko sakeana suomalaishuippuja

Suomen MM-ralli eli Neste Ralli, tuo jälleen kymmenittäin maailman huippunimiä Keski-Suomeen ja Jyväskylään. Elokuun 1.-4. päivä suomalaisilla sorateillä kilpailijapareja nähdään yhteensä 65, mikä tekee Neste Rallista kuluvan kauden neljänneksi suurimman MM-rallin.

Neste Rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen silmäilee hyvillä mielin ilmoittautuneiden listaa tuoreeltaan.

– Olen tyytyväinen listan laatuun. Esimerkiksi WRC-autoja on saman verran kuin viime vuonna, mutta muissa luokissa on pikkaisen pudotusta. Tähän vaikuttanee muun muassa se, että olemme jokseenkin kallis kisa ja esimerkiksi vakuutusten hinnat ovat nousseet, Tarkiainen taustoittaa.

– On todella hienoa, että Toyotan lisäksi myös M-Sport ja Hyundai ovat mukana kolmella autolla. Vielä tuollaiset aivan täysin yllättävät valinnat Craig Breen (Hyundai) ja Hayden Paddon (M-Sport), niin ei voi kuin olla mielissään. Tämä ralli on näille herroille kuitenkin nyt ensimmäinen MM-kilpailu tällä kaudella. Lisäksi kun meiltä on kotimaiset huiput mukana, niin hyvä kilpailu on varmasti tulossa. Eniten odotan Teemu Suniselta, mahdollisuudet on voittoon asti, Tarkiainen jatkaa.

Suninen suomalaisten suosikki – mikä on Tänakin, Ogierin ja Neuvillen vastaus?

MM-sarjan tiimeistä M-Sport, Hyundai ja Toyota lähtevät kaikki kisaan kolmella autolla. Citroen puolestaan marssittaa Suomeen kaksi autoa. Kaikkiaan mukana on 12 WRC-autoa.

M-Sportilta eittämättä kuumin ja kiinnostavin nimi on Teemu Suninen, jolta voidaan odottaa jopa kokonaiskilpailun voittoa. Vuonna 2014 Flying Finn Future Star -kilpailun voittaneen Sunisen tallikaveri, britti Elfyn Evans on myös parhaimmillaan kova luu. M-Sportin jymy-yllätys on uusiseelantilainen Hayden Paddon, joka on totuttu viime vuosina näkemään Hyundain ratissa.

Hyundai puolestaan lähtee hakemaan menestystä Suomesta täydellisellä yllätyspestauksella Craig Breenillä. Breen ajoi vuonna 2016 Neste Rallissa upeasti kolmanneksi, joskin tuolloin Citroenin WRC-autolla. Hyundain kolmikon täydentävät kolmantena MM-sarjassa oleva Belgian Thierry Neuville sekä Norjan Andreas Mikkelsen.

Citroen tuo tällä kaudella pitkästä aikaa suomalaisväriä Neste Ralliin, Esapekka Lapin siirryttyä talliin tämän kauden alussa. Lapilta voidaan odottaa hyvää tulosta, sillä nyt ajetaan pieksämäkeläisen kotiteillä ja taskussa on myös Neste Rallin voitto vuodelta 2017. Pahnan pohjimmaiseksi tuskin jää Lapin tallikaveri, kuusinkertainen lajin maailmanmestari Sebastien Ogier. Ranskalainen Ogier taistelee toisena MM-pisteissä, joten voitto varmasti kelpaisi Jyväskylästäkin.

Kirjaimellisesti kotikisaansa valmistuu myös puuppolalais-japanilainen Toyota GAZOO Racing. Tallipäällikkö Tommi Mäkisen suojatteina Neste Rallissa ajavat tutut Jari-Matti Latvala, Viron Ott Tänak sekä britti Kris Meeke. Tänak johtaa MM-sarjaa ennen Suomen osakilpailua ja on Neste Rallin hallitseva voittaja, joten virolaisen harteille voi varsin painavasti ja perustellusti asetella ennakkosuosikin viittaa.

Rallisensaatio Kalle Rovanperä voittoputkessa kotiteille

Puuppolassa aivan Toyota GAZOO Racingin naapurissa majaileva rallin superteini Kalle Rovanperä on kovin ennakkosuosikki WRC 2 Pro -luokan voittajaksi. Viime vuonna ”timomäkiset” tehnyt eli konepelti pystyssä koko rallimaailman hurmannut Rovanperä on voittanut kolme viimeisintä MM-rallia luokassaan. Skoda Motorsportin tehdaskuljettajana ajavan Rovanperän kirittäjiksi lähtevät viime vuonna WRC2-luokan Jyväskylässä voittanut Eerik Pietarinen sekä upouusilla Ford Fiesta R5:lla ajavat britti Gus Greensmith ja Ranskan Eric Camilli.

WRC 2 -luokassa osallistujia on yhteensä 10. Luokassa nähtäneen mahtavia taisteluja sillä mukana ovat suomalaisen ralliautoilun nuoret huippunimet Jari Huttunen ja Emil Lindholm. Helpolla luokkavoittoa on kuitenkaan turha havitella, sillä SM-ralleistakin tuttu venäläiskuski Nikolay Gryazin painelee parhaimmillaan päätöntä kyytiä ja sanansa sanottavana on varmasti myös Toyotan kehitysohjelmaan kuuluvalla japanilaisen rallin tulevaisuuden tähdellä Takamoto Katsutalla.

Lisäksi WRC 2 -luokassa kannattaa seurata Volkswagen Polo R5:lla ajavaa Ruotsin Johan Kristoffersonia, joka on rallicrossin hallitseva maailmanmestari.

Sami Pajarilla elämänsä tilaisuus nousta maailman maineeseen JWRC-luokassa

Suomen Flying Finn Future Stariksi alkukesästä valittu Sami Pajari pääsee palkintonsa mukaisesti osallistumaan Neste Rallin JWRC-luokkaan. Vasta 17-vuotiaan Pajarin edessä on ikimuistoinen seikkailu, mutta kilpailu 14 kuljettajan luokassa on eittämättä haasteellista. Pajarin lisäksi luokassa nähdään enemmänkin suomalaisvärejä, kun AKK:n Flying Finn Academyn rallivalmennettaviin kuuluva Aleksi Röyhkiö on myös mukana.

R5- ja R2-autoilla matkassa Ralli SM -sarjasta tutut nimet

RC2-luokassa R5-mallin ralliautoilla Neste Ralliin lähtee liuta kansallisesta Ralli SM -sarjasta tuttuja nimiä. Mukana ovat muun muassa vuonna 2017 suomenmestariksi ajanut Teemu Asunmaa sekä Antti SelivaaraVille Pynnönen ja Pasi Lyytikäinen.

RC4-luokassa nähdään lisää junnuväriä ja tulevaisuuden rallinimiä, kun mukaan lähtee peräti neljä nuorta kuljettajaa R2-mallin ralliautoilla. Niin ikään SM-sarjasta tutut Lauri JoonaKalle MarkkanenArttu Lähdeniemi ja Markus Manninen mittaavat tässä luokassa vauhtinsa. Samalla nimilista tarkoittaa sitä, että kaikki tämän vuoden ensimmäisessä Flying Finn Future Star -finaalissa mukana olleet kuljettajat (Pajarin lisäksi Joona ja Lähdeniemi) nähdään Neste Rallissa.

Ilmoittautuneet (FIA-Prioriteetit):
WRC: 12 kpl
WRC2PRO: 4

WRC2: 10
JWRC: 14
Muut luokat: 25
YHTEENSÄ: 65

Ilmoittautuneiden listan näet kokonaisuudessaan tästä.

69. Suomen MM-ralli eli Neste Ralli alkaa Harjun erikoiskokeella torstaina 1.8. kello 19.00 ja päättyy Ruuhimäen lisäpisteitä tarjoavaan Power Stage -erikoiskokeeseen alkuiltapäivästä sunnuntaina 4.8.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close