Ylen MM-rallitoimittaja Riku Salminen kiertää kisoja ympäri maailman – tekee nyt oman rallidebyyttinsä

Lauantaina 19.10. ajettavassa Kyläseppä-rallissa rallidebyyttinsä kartanlukijana tekee Ylen urheilutoimittaja Riku Salminen. Salminen lukee nuotteja Ylen ralliasiantuntijalle, Riku Tahkolle. MM-ralleja tämän kauden toimittajana kiertänyt Salminen kehuu myös Suomen MM-rallin järjestelyjä.

Yleisradion eri urheilulähetyksistä tuttu Riku Salminen on totuttu näkemään tällä kaudella Ylen MM-rallilähetyksissä. Nyt lauantaina Salmisella on edessään ensimmäinen ralli kilpailijana, kun hän istuu Riku Tahkon kartanlukijaksi Petäjävedellä ajettavassa Kyläseppä-rallissa. Tahkon ja Salmisen autona rallissa on uusi Minin R4-luokan nelivetoinen ralliauto. Ralli on F-Rallisarjan päätösosakilpailu. Vaikka ralli on Salmiselle kilpailijauran ensimmäinen, on jyväskyläläislähtöinen urheilutoimittaja päässyt todistamaan kovaakin kyytiä ralliauton tuulilasin takaa. 

– Ensimmäistä kertaa olen ollut ralliautossa Ott Tänakin kyydissä vuonna 2015. Sinä vuonna Tänak ajoi Fordin WRC-autolla ja Ruuhimäki oli Neste Rallin testierikoiskokeena. Vuoden päästä siitä olin Esapekka Lapin kyydissä Ouninpohjan testeissä. Vuonna 2018 ja 2019 luin Tahkolle nuotteja Harjun erikoiskokeella. Jos näistä saan valita, niin Tahko on minun ykköskuljettajani, Salminen toteaa hymyillen.

Edessä olevaan rallikoitokseen Petäjävedellä Salminen on saanut valmennusta alan huipulta. 98 MM-rallissa kartanlukijana toiminut Mikko Markkula on auttanut toimittajaa nuotinluvun, -teon ja välineistön kanssa. Kyläseppä-rallin tiestöön ja kisan tarjoamaan haasteeseen Salminen suhtautuu kunnioituksella. 

– Edessä on Suomen MM-rallista tuttuja teitä, joilla tunnetusti on vauhtia. Ensisijainen tavoite on pysyä nuotilla rallin aikana. Hirveästi tulee uusia asioita minulle tiekirjan, aikakortin ja muun kilpailun tuomien asioiden mukana. Kun niistä selvitään ja tämä on edelleen kivaa, niin katsotaan, jos jossain vaiheessa kävisi muuallakin kilpailemassa, Salminen miettii.

"Suomessa järjestetään vuosittain uskomattoman hieno MM-ralli​"

Rallin MM-sarjan televisioinnista vuoden 2019 alusta saakka Suomessa on vastannut Yle. Televisiointien myötä Riku Salminen on päässyt näkemään MM-ralleja ympäri Euroopan. Matkalla tavattujen ihmisten ja omien kokemuksien kautta on syntynyt arvostusta kotoista Neste Rallia kohtaan. 

– Suomessa järjestetään vuosittain uskomattoman hieno MM-ralli. Tämä ei ole pelkästään sinivalkoisilla laseilla sanottu, vaan muutkin arvostavat kisan järjestelyjä. Kaupunki ja majoitukset ovat talleille aivan kisakeskuksen tuntumassa ja kaikki järjestelyt toimivat todella saumattomasti.

Kyläseppä-ralli Petäjävedellä ajetaan lauantaina 19. lokakuuta. Riku Tahkon ja Riku Salmisen kilpailunumero on 137. 

Kuva: Annu Huumarkangas/AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close