Pajarille kauden avausvoitto junioreiden MM-sarjassa

Sami Pajari ja kartturi Enni Mälkönen saavuttivat epäonnisen vaiheen jälkeen onnistuneen tuloksen Portugalin MM-rallissa. Tuloksena vaikeissa oloissa ajetusta rallista oli JWRC-luokan voitto reilulla marginaalilla. Hyvän tuloksen myötä kaksikko nosti itsensä sarjan viidenneltä sijalta takaisin voittotaisteluihin mukaan. 

Kaksi edellistä osakilpailua oli pisteiden valossa olleet vaikeita, Ruotsista tuloksena oli viides tila, kun teknisen vian vuoksi autokunta joutui kertaalleen keskeyttämään johtopaikalta. Kroatian asfaltilla johtopaikka vaihtui ojaan liukasteluun kilpailun viimeisenä päivänä. Suurin osa kauden pisteistä ennen Portugalia oli kertynyt erikoiskokeiden pohja-ajoista.

Torstai-iltana startannut Portugalin MM-ralli haastoi rankoilla olosuhteillaan niin kuljettajia kuin kalustoakin. Torstain lyhyellä avauspätkällä Coimbrassa suomalaiskaksikko avasi pohja-ajalla ja sen myötä ensimmäinen lisäys pistesarakkeeseen oli saavutettu.

Perjantain kahdeksan erikoiskokeen ja 124,5 kilometrin haaste ilman huoltoa tiedettiin kovaksi ja pian se kovuutensa osoitti. Jo perjantain avauserikoiskokeella pari kilpakumppania oli ongelmissa, päivän toisella oli Pajarin vuoro. Rikkoutuneen renkaan vaihtaminen erikoiskokeella hidasti parin minuutin verran ja sijoitus putosi neljänneksi. Pajari jatkoi päiväänsä ajamalla viisi pohja-aikaa peräkkäin, muutkin saivat osansa ongelmista ja päivän päätteeksi Pajarin autokunta oli jälleen noussut kilpailun kärkeen yli kolmen ja puolen minuutin erolla Lauri Joonaan, jolla taasen oli lähes 12 minuutin etumatka Viron Robert Virvekseen. Lauantaille ei siis suomalaiskuljettajien kannattaisi lähteä silmitöntä vauhdinpitoa tekemään, vaan koettaa pysyä poissa ongelmista. 

Lauantain seitsemän erikoiskoetta ja 165 erikoiskoekilometriä ajettiin käymällä kerran huollossa, ei siis isoa helpotusta perjantaihin nähden. Päivä sujui suunnitelman mukaisesti, takana tulevat jahtasivat kuumeisesti erikoiskokeiden pohja-ajoista saatavia pisteitä ja olivat sen myötä paikoin ongelmissa. Pajarin lauantai sujui mestarillisesti järkevää vauhtia ylläpitäen ja ero muihin kasvoi päivän aikana. Lauantain jälkeen yöpuulle siirryttiin autokunnan johtaessa yli neljän ja puolen minuutin erolla Joonaan, Virves jatkoi kolmantena 20 minuuttia Joonan takana.

– Kovat ja pölyisät päivät takana, rankkaa on ollut niin miehistöille kuin autoillekin. Lauantain agenda oli tulla järkevästi, parempikuntoisilla osuuksilla koitettiin pitää hieman vauhtia ja nautiskellakin. Sunnuntain pätkät eivät ehkä ole niin kivikkoisia, joten mahdollisesti siinä mielessä on jo hieman helpompaa tiedossa, pohdiskeli Pajari lauantain päätteeksi.

Sunnuntaina ohjelmassa oli viisi erikoiskoetta, joilla mittaa 49 kilometriä. Taktisiin muutoksiin ei ollut siis tarvetta. Reaaliaikaisia pisteitä laskettaessa Pajari oli nousemassa JWRC-sarjan kolmoseksi, Lauri Joona taasen oli ottamassa parin pisteen etumatkaa britti Jon Armstrongiin. Taaempana pisteissä olevilta Virvekseltä sekä Irlannin William Creightonilta saatettiin nyt toivoa pohja-aikoja MM-tilanteen tasaamiseksi omaa riskikerrointa nostamatta.

Virves vastasi huutoon ja ajoi pari pohja-aikaa, Armstrong kuitenkin lennätti pohja-ajan lopuille ja siirtyi sen myötä pisteellä MM-sarjan kärkeen ennen Lauri Joonaa. Pajarille sunnuntai oli varmistelua maltillisella ajolla, kuten Kroatiassakin oli. Tällä kertaa kuitenkin pysyttiin tiellä maaliin asti voitonarvoisesti. Toiseksi JWRC-luokassa ajoi Lauri Joona ennen Viron Robert Virvestä.

– Täällä on ollut näkyvästi esillä Rallin MM-sarjan 50. kausi arvovaltaisine vieraineen. Voisiko suomalaisten isoa roolia näissä vuosissa juhlistaa paremmin kuin suomalaismenestyksellä, ei varmasti. JWRC-luokassa sekä WRC3 Open-luokassa otettiin Lauri Joonan kanssa kaksoisvoitto, ei hassumpaa. Nyt ollaan taas takaisin mestaruustaistossa, fiilistelee Pajari.

Junioreiden MM-sarja jatkuu heinäkuussa Viron MM-rallissa, jossa siis Ford Fiesta Rally3-ajokeilla kamppaillaan junioreiden pisteistä seuraavaksi. Ennen sitä Pajarin ohjelmassa on kuitenkin ensimmäinen MM-ralli Sardiniassa, jossa Pajari ajaa WRC2-luokassa Toksport WRT:n Skoda Fabia Rally2 EVO:lla. 

Tulokset – Rally de Portugal

 • 1. Sami Pajari – Enni Mälkönen (FIN) 
 • 2. Lauri Joona (FIN) +4:30.2
 • 3. Robert Virves (EST) +23:37.7
 • 4. Jon Armstrong (GBR) +30:51.5
 • 5. McRae Kimathi (KEN) +1:56:38.9

Epävirallinen pistetilanne – FIA Junior WRC, 3/5 osakilpailua 

 • 1. Jon Armstrong  (GBR) 67p
 • 2. Lauri Joona (FIN) 66p
 • 3. Sami Pajari (FIN) 56p 
 • 4. Robert Virves (EST) 48p
 • 5. William Creighton (IRL) 28p 

Epävirallinen pistetilanne – WRC3 Open

 • 1. Sami Pajari (FIN) 62p
 • 2. Lauri Joona (FIN) 43p
 • 3. Enrico Brazzoli (ITA) 33p
 • 4. William Creighton (IRL) 30p
 • 5. McRae Kimathi (KEN) 30p

Sami Pajari verkossa: 

Kuva: Rallypixels

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close