Pajarin voitto valui ojaan – ”Ajettiin hiljaa kuin villasukilla hiipien”

Sami Pajari ja kartturi Enni Mälkönen keskeyttivät ulosajoon Kroatian MM-rallissa kilpailun kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella. Sää antoi läpi viikonlopun lisämaustettaan kilpailuun, eikä kuivalla asfaltilla päästy juurikaan ajamaan. Virheetöntä kilpailua sunnuntaihin asti ajaneen kaksikon kannalta virhe tuli pahimpaan saumaan, johtoasema niin Junior WRC- kuin WRC3 Open-sarjan kilpailussakin vaihtui keskeytykseen.

Perjantaina startannut Kroatian MM-ralli ei päästänyt kuljettajia helpolla, vaan sade sekä ajoittain sakea sumu olivat niin kuljettajien kuin katsojienkin riesana, lauantain toisiksi viimeinen erikoiskoe jopa peruttiin vaarallisten olosuhteiden vuoksi. Perjantain kahdeksan erikoiskoetta sujuivat suomalaiskaksikolta nousujohteisesti. Pari ensimmäistä erikoiskoetta tulivat varmistellen, kunnes tuntuma haastavissa olosuhteissa alkoi löytyä. 

Päivätauolla junioreita johtanut britti Jon Armstrong ajautui rengasrikkojen myötä ongelmiin ja lopulta vielä keskeytyksen arvoiseen ulosajoon. Tässä vaiheessa johtopaikka periytyi Viron Robert Virvekselle jota Pajari – Mälkönen kaksikko saalisti kiivaasti läpi iltapäivän. Neljän perättäisen pohja-ajan myötä Pajari oli kirinyt 25 sekunnin takamatkan Virvekseen enää 0,7 sekuntiin, joten lauantaina olisi luvassa kovaa taistoa. WRC3 Openin puolella sen sijaan Pajarin johto oli tässä vaiheessa jo yli 13 minuuttia, toisena oli Unkarin Zoltán László, kovimmaksi vastukseksi arveltu Irlannin William Greighton keskeytti ulosajovaurioihin jo toisen erikoiskokeen jälkeen.

Lauantain avauspätkä jäi junioreilta ajamatta Oliver Solbergin ajokin tulipalon vuoksi. Uusintastartin kilpailuun ottanut, Ruotsin osakilpailun voittanut Jon Armstrong väläytti vauhtiaan ajamalla seuraavalle pohjat, Pajari kiristi Virveksen ohi kilpailun johtoon. Kilpailun erikoiskokeella numero 11 tehtiin historiaa, sillä Pajari täräytti Ford Fiesta Rally3:llaan koko kilpailun kahdeksanneksi nopeimman ajan, taakse jäi liuta WRC1- ja WRC2- luokan kilpailijoita. 

Sarjajohtaja Armstrong keskeytti jo toistamiseen, nyt polttoainevuotoon. Pajari ja Virves kävivät läpi lauantain maaottelua kilpailun voitosta. Kun startattiin lauantain viimeiselle erikoiskokeelle, oli Pajarin johtoasema 2,1 sekuntia. Sitten koitti virolaiskuljettajan vuoro kärsiä rengasrikko, viimeiselle yötauolle Pajarin autokunta saapui 49,1 sekunnin erolla Virvekseen.

– Tultiin aika tasaisesti koko päivä, kilpakumppaneilla oli monenmoisia ongelmia. Vaikka kannaltamme näyttääkin nyt hyvältä, on vielä sunnuntaina neljä pätkää ja yli 50 kilometriä jäljellä niin mitä tahansa voi vielä tapahtua, kertoi Pajari lauantain päätteeksi.

Sunnuntaina sää jatkui edelleen vaihtelevana, joten luvassa olisi kieli keskellä suuta ajamista. Viimeisen kilpailupäivän avaus sujui Robert Virveksen tahtiin, muu joukkio jäi yli 10 sekuntia, mutta Pajarin johtoasema oli vielä tukeva 34,6 sekuntia. 

Kilpailun kolmanneksi viimeinen erikoiskoe sai paikoin runsaasti vettä taivaalta sen oltua jo käynnissä, nyt Pajarin virheettömän kilpailun ainoa virhe tapahtui.

– Sateen jäljiltä oli tiellä paljon mutaa, joten ajettiin hiljaa kuin villasukilla hiipien, niin vaan silti valui leveäksi ojaan ja oltiin ulkona, ei mitään tehtävissä, kertasi Pajari dramaattisia vaiheita.

Laihana lohtuna kilpailusta matkaan JWRC-sarjan puolella 8 pistettä erikoiskokeiden pohja-ajoista. Keskeytys kilpailun viimeisenä päivänä ei mahdollista kilpailuun uudelleen starttaamista, joten keskeytyksen ajankohtana se on huonoin. Britti Jon Armstrong nappasi Kroatiasta kahdesti keskeytettyään neljännen sijan tuomat pisteet ja jatkaa sarjajohdossa kohti vajaan neljän viikon kuluttua alkavaa Portugalin osakilpailua. Voiton otti lopulta Suomeen Lauri Joona – Mikael Korhonen, kun Robert Virves sortui ennen viimeistä erikoiskoetta ottamaan 4 minuuttia at-pisteitä.

WRC3 Open-luokassa Pajarin sarjajohto vielä säilyi, mutta molemmissa luokissa tilanne alkaa olla tukala. Viidestä osakilpailusta neljä parasta sijoitusta lasketaan loppupisteisiin ja nyt siis Ruotsin teknisen vian sävyttämät jäännöspisteet sekä Kroatian liukastelu ovat jättäneet pistesaaliin paljon odotuksia laihemmaksi.

Tulokset – Croatia Rally, Kroatia

 1. Lauri Joona (FIN) 3:07:24.9
 2. Robert Virves (FIN) +4:07.7
 3. Jean-Baptiste Franceschi (FRA) +5:28.6
 4. Jon Armstrong (GBR) +1:10:30.1
 5. William Creighton (IRL) +1:12:55.6

DNF Sami Pajari – Enni Mälkönen (FIN) 

Epävirallinen pistetilanne – FIA Junior WRC, 2/5 osakilpailua 

 1. Jon Armstrong  (GBR) 47p
 2. Lauri Joona (FIN) 47p
 3. Robert Virves (EST) 29p
 4. William Creighton (IRL) 27p 
 5. Sami Pajari (FIN) 25p 

Epävirallinen pistetilanne – WRC3 Open

 1. Sami Pajari (FIN) 37p
 2. Enrico Brazzoli (ITA) 33p
 3. William Creighton (IRL) 30p
 4. Lauri Joona (FIN) 25p
 5. Zoltán László (HUN) 25p

Sami Pajari verkossa: 

WWW: https://www.samipajari.com/ 

Facebook: https://www.facebook.com/samipajariofficial 

Instagram: https://www.instagram.com/samipajariofficial/ 

Twitter: https://twitter.com/samipajari 


Teksti: Sami Pajari Media
Kuva: Hannu Rainamo

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close