MM-ralli jatkaa Jyväskylässä 2021-2023 – AKK haluaa tiivistää yhteistyötään myös alueellisten toimijoiden kanssa

Jyväskylän kaupunginhallitus hyväksyi 8.6. Jyväskylän ja AKK Sports Oy:n välisen yhteistyösopimuksen Suomen MM-rallin järjestämisestä 2021-2023. Neste Rallin kisajärjestäjä haluaa vahvistaa entisestään yhteistyöverkostojaan paitsi kaupungin, myös alueellisten toimijoiden kanssa vastuullisen rallinrakentamisen merkeissä.

Jyväskylän rooli MM-rallin perinteikkäänä isäntäkaupunkina säilyy tehdyn yhteistyösopimuksen myötä vahvana myös lähitulevaisuudessa. Ralli on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1951 alkaen. Tämän vuoden tapahtuma on siirretty kansainvälisen pandemiatilanteen takia seuraavaan vuoteen, mutta Suomen MM-rallin promoottori Jani Backman näkee poikkeuksellisessa tilanteessa myös hopeareunuksen.

– Vaikka maamme suurin vuosittainen urheilutapahtuma jää nyt elokuussa toteutumatta, sillä on mahdollisuus palata ensi vuonna entistä suurempana ja suositumpana. Meillä on yhdessä Jyväskylän ja sen alueellisten toimijoiden kanssa mahdollisuus suunnitella ja kehittää MM-rallista ensi vuodelle tuote, joka kiinnostaa urheilukansaa, kesäelämysten ystäviä ja paikallisia kaupunkikulttuurin kuluttajia myös uusilla tavoilla. Rakennamme Suomen MM-rallia yhdessä vastuullisesti paitsi tulevaisuuteen, myös tuleville sukupolville, josta yhtenä esimerkkinä on Keski-Suomen Yrityskylän kanssa nyt keväällä aloitettu yhteistyö, kuvailee Backman.

MM-rallin merkitys Jyväskylän ja alueen tunnettuudelle sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti on erittäin merkittävä ympäri vuoden. Myös elinkeinovaikutukset Keski-Suomelle ovat mittavat. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan tapahtuman kokonaistuotto on noin 20 miljoonaa euroa, josta noin 14,4 miljoonaa euroa kohdistuu Keski-Suomen alueen toimijoille. Usealle pienyrittäjälle sekä tapahtumaa järjestämässä olevalle yhteisölle ralli on niin ikään vuoden merkittävin tulonlähde. 

Suomen MM-rallissa työskentelee vuosittain noin 4 000-4 500 vapaaehtoista, mukaan lukien noin 100 paikallista seuraa, järjestöä ja yhdistystä. Vuonna 2019 Jyväskylän Paviljongin huoltoparkki vastaanotti noin 66 000 vierailijaa, rallin tarjotessa yhteensä yli 290 000 katsojaelämystä. Rallin televisiointi levisi yli 150 maahan ja tavoitti sosiaalisen median kautta lähes 189 miljoonaa kontaktia ympäri maailman. Tapahtuma on edelleen yksi maamme tunnetuimmista käyntikorteista maailmalla.

AKK:n ja Jyväskylän yhteistyö on useana vuotena huipentunut Harjun kaupunkierikoiskokeeseen, jota seurasi viime vuonna kahtena iltana paikan päällä yhteensä 35 000-päinen jättiyleisö. Vastuullista MM-rallia kaupungin kanssa rakennetaan jatkossa entistä monipuolisemmin, muun muassa osana Visit Finlandin kestävän kehityksen pilottihanketta, Sustainable Travel Finlandia. Valtakunnallinen yhteistyö Mediatalo Keskisuomalaisen kanssa puolestaan tuotti viime vuonna rallikansalle 3,1 miljoonaa lukijaa tavoittaneen kisaoppaan, jonka uusi digiversio tarjottiin lukijoille maksutta. Keski-Suomen Yrityskylän kanssa keväällä käynnistetty yhteisprojekti esittelee Suomen MM-rallia 6.-luokkalaisille tulevan vuoden aikana vastuullisuuden, yhteisöllisuuden ja monimuotoisuuden näkökulmista.


Lisätiedot: AKK / Neste Rallin promoottori Jani Backman, , 040 522 4346
Kuva: Toni Ollikainen / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close