MM-sarja palaa Neste Rallin jälkeen asfaltille Saksassa

Rallin MM-sarjassa on edessä paluu asfaltille, kun tulevana viikonloppuna 22.-25.8. ajetaan kauden kymmenes osakilpailu Saksassa. Neste Rallissa tärkeän voiton myötä hieman eroa takaa tuleviin repäissyt Viron Ott Tänak on ennakkosuosikki Saksan monivivahteisilla kestopäällysteteillä.

Neste Rallissa palkintokorokkeelle palanneet suomalaiskuljettajat, Toyotan Jari-Matti Latvala ja Citroenin Esapekka Lappi lähtevät hakemaan jatkoa piristyneille otteilleen. Vaikean kotirallin läpikäynyt M-Sport Fordin Teemu Suninen pyrkii Saksassa saamaan kaudelleen pirteämmän käänteen Jyväskylän kahdeksannen sijan jälkeen.

WRC 2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä pyrkii jatkamaan hyviä suorituksiaan. Nuori puuppolalainen on dominoinut luokkaansa ja voittanut nyt luokkansa neljä kertaa peräkkäin. Saksassa viidennen voiton tielle pyrkii asettumaan kivikova tallikaveri, Tsekin Jan Kopecky

MM-sarjan kärkenä reitille lähtee siis Ott Tänak, joka hakee kolmatta perättäistä Saksan MM-rallin voittoa. MM-sarjassa toista ja kolmatta sijaa pitävät Ranskan Sebastien Ogier ja Belgian Thierry Neuville tarvitsevat Saksasta kovasti onnistumisia, sillä Tänakin vire ja pistetahti ovat tällä hetkellä kovia.

MM-sarjan neljättä sijaa pitävä britti Elfyn Evans ei Virossa tapahtuneen loukkaantumisen takia pystynyt osallistumaan Neste Ralliin, eikä häntä nähdä myöskään Saksassa. Evansin tilalla M-Sport Fordilla ajaa Jyväskylässäkin nähty maanmies Gus Greensmith.

Suomalaisista WRC-luokassa isoimmat pisteet ovat kuudentena olevalla Sunisella. Lappi on MM-pisteissä kahdeksas ja Latvala yhdeksäs.

Hyundain tiimissä Saksassa ajavat Neuvillen lisäksi norjalainen Andreas Mikkelsen ja Sardinian MM-rallin voittanut espanjalainen Dani Sordo. Hyundai lähtee puolustamaan valmistajien pistejohtoa. Suomessa ison pistepotin saalistanut Toyota vaanii toisena ja Citroen kolmantena

Kuljettajien MM-pisteet 9/14 osakilpailun jälkeen
1. Ott Tänak (EST) 180
2. Sebastien Ogier (FRA) 158
3. Thierry Neuville (BEL) 155
4. Elfyn Evans (GBR) 78
5. Andreas Mikkelsen (NOR) 71
6. Teemu Suninen 66

8. Esapekka Lappi 58
9. Jari-Matti Latvala 56

Valmistajien MM-pisteet 9/14 osakilpailun jälkeen
1. Hyundai Shell Mobis WRT 262
2. Toyota GAZOO Racing WT`RT 238
3. Citroen Total WRT 198
4. M-Sport Ford World Rally Team 158

Kuljettajien kommentit

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team 

– Saksan MM-ralli on todella vaativa, mutta tunnen olevani valmis haasteeseen. Olimme viimeksi asfaltilla vahvoja. Toivottavasti voidaan sen päälle rakentaa viikonloppuna. 

– Ajoimme puolitoista päivää testejä, jotta löytäisimme autoon parhaat säädöt. Fiilis on todella hyvä. On mahdotonta ajaa limiitillä koko ajan tämänkaltaisessa kilpailussa, mutta jos pysymme keskittyneenä, uskon, että tulee hyvä ralli meille.

– Tällä viikolla etuautoryhmät ovat todella tärkeässä roolissa. Uskon, että tämä on heille tärkein ralli Monte Carlon jälkeen. Täällä oijotaan mutkissa paljon ja se nostaa hiekkaa tielle. Olosuhteet voivat muuttua todella paljon mutkien välillä. Se taas tarkoittaa muutoksia nuoteissa.

Esapekka Lappi, WRC, Citroen C3 WRC #4, Citroen Total WRT

– Testimme kesäkuussa olivat todella onnistuneet. Puolikkaan sotilasalueella ajetun päivän lisäksi ajoin kokonaisen testipäivän, jolloin pääsimme kokeilemaan vähän kaikkea mitä Saksassa voimme olosuhteilta odottaa. Tunnen oloni mukavaksi autossa, mutta koskaan ei ole helppoa sanoa, missä menemme suhteessa kilpailijoihimme. Tunnen olevani valmis ralliin. Tämän kaltaisessa hankalassa kisassa vauhdin lisäksi meillä täytyy olla tasaisuutta menestyäksemme. Viime vuonna ajamani palkintokorokesijoitus on siitä todiste.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRT

– Oli todella hienoa saada palkintokorokesijoitus Suomesta. Saksaan on paljon rennompaa lähteä ajamaan. Viime vuonna olimme toisia, kun jouduimme keskeyttämään viimeisenä päivänä, joten tiedän, että voimme olla vahvoja siellä. Toivon, että voimme taistella palkintokorokesijoista taas. Viimeisin asfalttiralli Korsikalla oli minulle vaikea, mutta teimme paljon töitä Saksan testeissä esimerkiksi jarrujen ja ohjauksen kanssa ennen Suomen MM-rallia.

Kalle Rovanperä, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #21, Skoda Motorsport

– Saksaan on mukava päästä ajamaan pienen loman jälkeen. Vaikka tilanne sarjassa on hyvä, on ajatuksena totta kai aina ajaa mahdollisimman hyvästä tuloksesta, eli voitosta. Jos nyt kuitenkin käy niin, ettei pystytä vastaamaan vauhtiin, niin pitää osata olla järkevä. Saksa on ehkä koko kalenterin vaikein kisa. Siellä ajetaan yhdessä rallissa vähän kuin kolme eri rallia. Lisäksi olosuhteet voi muuttua paljonkin. Olemme täällä ensimmäistä kertaa uudella autolla, joten senkin kanssa saatetaan kokeilla jotakin kisan aikana.

Saksan MM-ralli 2019: Kuka hallitsee haastavat asfalttitiet?

Saksan MM-ralli on hieno, mutta samalla haastava sekoitus niin viinitarhojen tiukkoja kurveja, sotilasalueen jykevää jyskytystä kuin mahtavia maalaisteitä.

Saksan MM-rallin voitolla Viron Ott Tänak nousisi Sebastien Ogierin kanssa tasoihin kolmeen voittoon. Saksan voittotilastoa johtaa rallin MM-sarjan kaikkien aikojen tilastoja dominoiva Sebastien Loeb, joka voitti rallin peräti yhdeksän kertaa. Vuosien 2002 ja 2010 välillä hän voitti rallin kahdeksasti peräkkäin.

Voittoputken katkaisi Ogier vuonna 2011, mutta 2012 voittajaksi palasi Loeb. Tänä vuonna Sebastien Loeb ei hyvästä menestyksestä huolimatta valikoitunut ajamaan Hyundailla Saksassa.

Tämän vuoden osallistujista Saksassa voittoon on Ogierin ja Tänakin lisäksi pystyneet Thierry Neuville ja Dani Sordo. Dani Sordo on voittonsa ohella sijoittunut palkintokorokkeelle Saksassa peräti seitsemän kertaa. Näistä viisi kertaa Sordo on ollut rallin toinen.

Saksassa ajetaan tänä vuonna 19 erikoiskoetta, joille kertyy mittaa 344,04 kilometriä. Koko rallin reitti on 1228,23 kilometriä. Ralli alkaa torstai-iltana kello 20.08. 

Rallin päätöserikoiskoe, Power Stage, alkaa sunnuntaina kello 13.18.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 344,04 km
Kilpailun kokonaispituus: 1228,23 km

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close