Digitaalinen autourheilu voi olla myös ponnahduslauta radoille ja sorateille

Autourheilun lajiliitto AKK ja Suomen eAutourheilun liitto FiSRA aloittivat tänä vuonna yhteistyönsä digitaalisen autourheilun eli sim racingin merkeissä. Yhteistyö kulminoitui Neste Rallin yhteydessä 1.8. ajettaviin Sim Racing eSM -sarjan finaaliin.

Sim racing on vakiinnuttanut paikkansa mm. ralli- ja formulakuljettajien harjoitusmuotona, mutta myös aivan omana moottoriurheilun muotonaan. Muutamia sim racing -kuljettajia on jo hypännyt oikean auton rattiin, tunnetuimpina italialainen Enzo Bonito, brasilialainen Igor Fraga, hollantilainen Rudy van Buren sekä amerikkalainen, tämän vuoden Neste Rallissakin JWRC-luokassa ajava Sean Johnston.

Autourheilun lajiliitto AKK ja Suomen eAutourheilun liitto FiSRA aloittivat yhteistyönsä aikaisemmin tänä vuonna ja yhteen hiileen puhaltaminen on miellyttänyt molempia osapuolia paljon.

– AKK:n kanssa tehtävällä yhteistyöllä olemme saaneet todella paljon uskottavuutta harrastajien keskuudessa koko sarjalle, kun panoksena on nyt myös suomenmestaruustitteli moottoriurheilun puolelta. Finaalipaikka Neste Rallissa on tuonut todella paljon hyötyä, kertoo FiSRA:n puheenjohtaja Eero Forsblom.

Sekä Forsblom, että FiSRA:n perustajajäsen Olli Pahkala kuitenkin painottavat digitaalisen autourheilun nousevan perinteisten lajien rinnalle moottoriurheilun uusien kykyjen löytämiseen.

– Perinteiset polut huipulle esimerkiksi kartingin kautta tulevat pysymään. Samalla uutta talenttia puskee sim racingin kautta koko ajan, kun ajosimulaattorit alkavat olla niin realistisia, että käytännön ajamisen opettelu on todella kustannustehokasta, Pahkala summaa.

– Uudeksi supertähdeksi ei välttämättä suoraan simulaattorista ponnisteta, mutta ilman simulaattoriajamista ei tule enää tulevaisuudessa pärjäämään, Forsblom tiivistää.

Elektronisen urheilun piirissä sim racing on otettu lämmöllä vastaan ja lajin potentiaali on suuri etenkin moottoriurheilua seuraavan kansan parissa.

– Sim racing on hybridi eUrheilun muoto, joka edustaa niin perinteistä urheilua kuin virtuaalista kilpapelaamistakin, ja on sen takia hyvin potentiaalinen laji etenkin suomalaisille, joille moottoriurheilu on sydämen asia. Sim racingin vetovoima on suuri, koska se on myös todella katsojaystävällinen uusille seuraajille, summaa Suomen elektronisen urheilun liiton SUEL:in puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

Teksti: Edi Aaltonen / Laajasalon opisto

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close