Henkeäsalpaavan MM-pistetaiston seuraava näytös Neste Rallissa

Vuodesta 1951 asti Jyväskylässä ja Keski-Suomessa ajettu Suomen MM-ralli on jälleen valmiina alkamaan. Neste Rallia pidetään nopeiden teiden ja haastavien hyppyjen vuoksi kenties jopa rallin MM-sarjan vaikeimpana osakilpailuna.

Vuodesta 1951 asti Jyväskylässä ja Keski-Suomessa ajettu Suomen MM-ralli on jälleen valmiina alkamaan. Neste Rallia pidetään nopeiden teiden ja haastavien hyppyjen vuoksi kenties jopa rallin MM-sarjan vaikeimpana osakilpailuna.

Vuoden 2019 reitti muistuttaa paljon viimevuotista. Ralli alkaa Jyväskylän ydinkeskustan upeista maisemista Harjulta torstaina 1.8. kello 19.00.

Perjantai on ensimmäinen kokonainen ajopäivä, joka alkaa nyt Oittilan erikoiskokeella. Oittilan jälkeen Moksi, Urria, Ässämäki ja Äänekoski ajetaan jokainen kahteen kertaan iltapäivän huollon molemmin puolin. Perjantain päättää Harjun toinen ajokerta.

Lauantaina suunnataan kohti Jämsää, jossa viiden vuoden tauon jälkeen paluun reitille tekee Leustu. Leustun lisäksi lauantaina ajetaan myös Pihlajakoski, Päijälä ja Kakaristo. Kaikki teemaan sopivasti ja katsojia hellivästi kahteen kertaan.

Pihlajakoski on myös kokenut muodonmuutoksen, sillä erikoiskokeen alussa on 10 kilometriä tietä, jota ei ole käytetty koskaan ennen. Kakariston alkupätkä mennään nyt puolestaan viimeksi vuonna 1997 ajetulla Rapsulantiellä.

Neste Ralli päättyy sunnuntaina tuttuun tapaan Laukaan upeissa maaseutu- ja järvimaisemissa sekä tietysti Ruuhimäen maailmankuuluissa hypyissä. Ruuhimäestä viisi parasta kuljettajaa saavat myös lisää MM-pisteitä Power Stage -hengessä.

Neste Ralliin lähdetään viime vuoden voittajan Ott Tänakin johdolla

Viron Ott Tänak palaa Suomeen hallitsevana voittajana ja keskellä erittäin kiivasta MM-taistelua. Ranskan Sébastien Ogier on vain neljä pistettä perässä, kun taas belgialainen Thierry Neuville on jäänyt Tänakista seitsemän pistettä. Kenties nimekkäin poisjäänti on MM-sarjassa neljäntenä oleva britti Elfyn Evans, joka rikkoi selkänsä Virossa heinäkuun alussa. Paras suomalainen on viidentenä oleva Teemu Suninen.

Kuljettajien MM-pisteet
1. Ott Tänäk (EST) 150
2. Sébastien Ogier (FRA) 146
3. Thierru Neuville (BEL) 143
4. Elfyn Evans (GBR) 78
5. Teemu Suninen (FIN) 62

9. Jari-Matti Latvala (FIN) 40
10. Esapekka Lappi (FIN) 40

Valmistajien MM-taistossa Hyundai on keulilla ennen Toyotaa ja Citroënia. M-Sport pitää neljättä sijaa.

Valmistajien MM-pisteet
1. Hyundai Shell Mobis WRT 242
2. Toyota GAZOO Racing WRT 198
3. Citroën Total WRT
4. M-Sport Ford World Rally Team

Kalle Rovanperä tehdastallien WRC 2 Pro -luokan suosikki

18-vuotiaalle Kalle Rovanperälle viime vuoden Neste Ralli oli nuoren miehen ensimmäinen Suomen MM-ralli. Debyytissään rallikansan sydämet sulattanut nuori mies lähtee kolmen voiton putkessa Jyväskylään kotiteilleen. Puuppolassa asuva Rovanperä saa kovan vastuksen suoraan omasta tiimistä, sillä tallikaverina ajaa viime vuonna WRC2-luokan Neste Rallissa voittanut nuori tulevaisuuden lupaus Eerik Pietarinen.

Yksityistallien WRC 2 -luokassa menestystä janoavat Lindholm ja Huttunen

Flying Finn Future Star -voittajat Emil Lindholm (2017) ja Jari Huttunen (2015) ovat yksityistallien WRC 2 -luokan kirkkaimmat nimet. Heitä haastamaan lähtevät muun muassa Ranskan Pierre-Louis Loubet ja japanilainen Takamoto Katsuta, joka on Tommi Mäkisen Toyotan rallikehitysohjelman kuljettaja.

JWRC-luokassa Sami Pajarin FFFS-näytönpaikka

Junioreiden MM-luokan kauden 2019 toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Neste Rallissa. Luokan kärkikuskeja Jan Solansia (Espanja), Tom Kristenssonia (Ruotsi) ja Dennis Rådströmiä (Ruotsi) lähtevät haastamaan Suomen Sami Pajari sekä Aleksi Röyhkiö. Pajari on tuore Ralli SM -sarjan Flying Finn Future Star -voittaja ja sai palkinnoksi osallistumispaketin Neste Ralliin. Sekä Pajari että Röyhkiö kuuluvat AKK:n Flying Finn Academy -valmennusryhmään.

Neste Ralli numeroina

Erikoiskokeita: 23
Kilpailun pituus: 307.58 km
Kokonaispituus: 1373.67 km
Pisin erikoiskoe: 22.87 km (Päijälä)
Lyhin erikoiskoe: 2.31 km (Harju)
Ilmoittautuneet: 65
Kansallisuudet: 21
Eniten voittoja (WRC-aikakaudella): 7 (Marcus Grönholm)

VIIMEISIMMÄT VOITTAJAT
2018: Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC)
2017: Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC)
2016: Kris Meeke/Paul Nagle (Citroën DS3 WRC)
2015: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2014: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2013: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)
2012: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2011: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2010: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Ford Focus RS WRC)
2009: Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Ford Focus RS WRC)

MERKITTÄVIMMÄT KULJETTAJAPARIT
1 Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA) Citroën C3 WRC
3 Teemu Suninen (FIN)/Jarmo Lehtinen (FIN) Ford Fiesta WRC
4 Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN) Citroën C3 WRC
5 Kris Meeke (GBR)/Seb Marshall (GBR) Toyota Yaris WRC
8 Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST) Toyota Yaris WRC 
10 Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN) Toyota Yaris WRC
11 Thierry Neuville (BEL)/Nicolas Gilsoul (BEL) Hyundai i20 Coupe WRC
20 Hayden Paddon (NZL)/John Kennard (NZL) Ford Fiesta WRC
33 Gus Greensmith (GBR)/Elliott Edmondson (GBR) Ford Fiesta WRC
42 Craig Breen (IRL)/Paul Nagle (IRL) Hyundai i20 Coupe WRC
89 Andreas Mikkelsen (NOR)/Anders Jaeger-Amland (NOR) Hyundai i20 Coupe WRC

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close