Ennakkoasetelmat Suomen MM-ralliin selviävät Sardinian sorateillä

Rallin MM-sarjan kahdeksas ja samalla viimeinen osakilpailu ennen Neste Rallia ajetaan Italian maaperällä Sardiniassa. Sardiniassa suomalaiskuljettajia nähdään viisi.

Juho Hänninen palaa ainakin hetkellisesti kisanumerot auton kyljissä Rallin MM-sarjaan hänen ajaessa Tommi Mäkinen Racingin ilmoittamana Toyota Yaris WRC:llä. Vakiokasvot, Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi hakevat parempaa kauden jatkoa tutuin eväin. Korkeimmalla pisteissä oleva suomalainen, Teemu Suninen puolestaan osallistuu Sardinian MM-ralliin uuden kartanlukijan, kokeneen Jarmo Lehtisen kanssa.

WRC 2 Pro -luokassa suomalaista menestystä pyrkii jatkamaan Portugalissa ja Chilessä luokan voittanut Kalle Rovanperä. Rovanperä osallistuu Sardinian MM-ralliin ensimmäistä kertaa urallaan.

Portugalin MM-rallin voittanut Ott Tänak lähtee Sardiniassa reitille toisena. MM-pisteissä Tänak on samalla sijalla. Virolaiskuljettaja onnistui Portugalin menestyksellä nousemaan kahden pisteen päähän MM-sarjaa johtavasta Sebastien Ogierista. Täten Ogier toimii niin sanotun aura-auton roolissa Sardinian osakilpailun avauspäivän ajan. Viime vuonna voittoon Sardiniassa yltänyt Thierry Neuville lähtee reitille hyvistä iskuasemista kolmantena. Hänen piste-eronsa kärkeen on 10 pistettä. Belgialaisen Neuvillen ero neljäntenä olevaan Elfyn Evansiin on revennyt jo 67 pisteeseen.

Suomalaiskuljettajista pisteitä on eniten Teemu Sunisella, joka on sijalla 6. Pisteitä Sunisella on 44. Jari-Matti Latvalan vaikea ja epäonninen alkukausi on tuottanut 38 pistettä. Portugalissa hyvissä pisteissä ollut, mutta keskeyttämään joutunut Esapekka Lappi on sijalla 10. Pisteitä hänellä on 34.

WRC-tallien miehistöissä muutoksia löytyy ainoastaan M-Sport Fordilla ja Hyundailla. M-Sportin väreissä Portugalissa hyvillä erikoiskoeajoilla säväyttänyt Gus Greensmithosallistuu ralliin WRC 2 Pro -luokassa Ford Fiesta R5:lla. Hyundailla paluun ajotöihin tekee norjalainen Andreas Mikkelsen. Dani Sordo ja Thierry Neuville operoivat Hyundain kahta muuta autoa.

Hyundai jatkaa valmistajien pistekärjessä 202 pisteellä. Toisena on Toyota Gazoo Racing ja kolmantena Citroën. M-Sport Ford jahtaa kärkikolmikkoa 36 pisteen päässä Citroënista.

Kuljettajien MM-pisteet 7/14 osakilpailun jälkeen
1. Sebastien Ogier (FRA) 142
2. Ott Tänak (EST) 140
3. Thierry Neuville (BEL) 132
4. Elfyn Evans (GBR) 65
5. Kris Meeke (GBR) 56
6. Teemu Suninen 44

8. Jari-Matti Latvala 38
10. Esapekka Lappi 34

WRC-tallien miehistöissä muutoksia löytyy ainoastaan M-Sport Fordilla ja Hyundailla. M-Sportin väreissä Portugalissa hyvillä erikoiskoeajoilla säväyttänyt Gus Greensmith osallistuu ralliin WRC 2 Pro -luokassa Ford Fiesta R5:lla. Hyundailla paluun ajotöihin tekee norjalainen Andreas Mikkelsen. Dani Sordo ja Thierry Neuville operoivat Hyundain kahta muuta autoa.

Hyundai jatkaa valmistajien pistekärjessä 202 pisteellä. Toisena on Toyota Gazoo Racing ja kolmantena Citroën. M-Sport Ford jahtaa kärkikolmikkoa 36 pisteen päässä Citroënista.

Valmistajien MM-pisteet 7/14 osakilpailun jälkeen
1. Hyundai Shell Mobis WRT 202
2. Toyota GAZOO Racing WT`RT 182
3. Citroen Total WRT 158
4. M-Sport Ford World Rally Team 122
 

Kuljettajien kommentit

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team 

– Sardiniaan osallistun uuden kartanlukijan, Jarmo Lehtisen kanssa, jonka kanssa ajamme loppukauden. Haluan kiittää Markoa (Salmista), koska saavutimme paljon kauden ensimmäisellä puoliskolla. Voitimme erikoiskokeita ja johdimmekin ensimmäistä kertaa urallani MM-rallia. Olen silti vielä oppimassa, ja Jarmon kokemus tulee olemaan tärkeä, kun yritän saavuttaa tavoitteitani kauden toisella puoliskolla.

– Sardinia on minulle jokseenkin tuttu ralli. Ajan nyt neljättä kertaa siellä ja toivon sen auttavan, kun pääsemme Jarmon kanssa vauhtiin. Meillä ei ole ollut paljon aikaa valmistautua, mutta jos kaikki menee suunnitellusti, olen vakuuttunut, että pystyn samaan vauhtiin kuin Portugalissa.

– Meidän täytyy olla todella keskittyneitä. Ei pelkästään siksi, että ajamme ensimmäistä kertaa yhdessä, vaan myös siksi, että tämä ralli on erittäin raju. Erikoiskokeet voivat olla todella rankkoja, joten meidän täytyy olla erittäin tarkkoja merkataksemme kaikki kivet nuotituksessa. Lisäksi ralli on erittäin kuuma, joten täytyy pitää huolta, että juo tarpeeksi ja syö kunnolla, pitääksemme energiatasot korkealla.

Esapekka Lappi, WRC, Citroen C3 WRC #4, Citroen Total WRT

– Olemme oppineet läksymme Portugalista. Sardinia on kuitenkin ralli, jossa ei voida ajaa koko ajan kaasu pohjassa. Etenkin toisella kierroksella on pidettävä huolta autosta ja varottava irtokiviä. Meille suodulla yhdeksännellä lähtöpaikalla meillä pitäisi olla etu missä tahansa rallissa. Meidän tehtävämme on ottaa siitä edusta kaikki irti. Jos voimme pitää saman vauhdin virheettömästi kuin Portugalissa, ja kolmen päivän ajan, meidän pitäisi olla kiinni hyvässä lopputuloksessa. Olen päättäväinen, että voin ajaa vakaan kilpailun. Se on nyt viikonlopun ykköstavoite.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRT

– Sardiniassa isoin ero Portugaliin on, että tiet ovat aina kovapintaisia. Tiet ovat myös kapeampia ja niiden reunoilla on isoja kiviä, jotka pitää välttää. Toivottavasti pääsemme takaisin palkintokorokkeelle. Auton pitäisi olla vahva ja nopea.

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #69, Tommi Mäkinen Racing

– Testikuljettajan rooli on ollut mukavaa touhua. Olen ollut mukana alusta saakka Toyotalla vuodesta 2016, ja siinä on muodostunut näkemys siitä, miten paljon olemme menneet eteenpäin. Kun on toiminut myös kuljettajana, on myös pystynyt testeissä auttamaan esimerkiksi istumalla Jari-Matin kyydissä. Näitä yhteisiä kokemuksia olemme pystyneet käsittelemään myös ralleissa, kun on muisteltu testien antamaa kokemusta.

– Testaaminen tällä hetkellä on keskittynyt lähinnä jousituspuolelle. Siellä on edelleen ne isot mahdollisuudet. Sardinia palvelee kilpailuna tätä tarkoitusta hyvin, sillä tiet ovat tietynlaista keskivertoa kaikista soraralleista. Näin voidaan saada hyvää dataa mihin tahansa soraralliin, kun reitillä on karheutta ja liukkaita.

– Osallistuminen MM-sarjan osakilpailuun on ollut aiemminkin puheissa, mutta tämä päätös venyi niinkin pitkälle, että kolme päivää ennen ilmoittautumisen päättymistä Kaitsu (Toyota Gazoo Racingin urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström) soitti ja päätettiin lähteä.  

– Tuloksen suhteen avian sama ollaanko kolmansia vai kymmenensiä. Onneksi saa kerrankin ajaa MM-rallin WRC:llä ilman tulospaineita. Työt jatkuvat kuitenkin. 

– Lyhyen ja merkityksettömän urani aikana Sardiniassa olen esiintynyt melkein useiten. Tuomisen (kartanlukija Tomi Tuominen) kanssa olikin puhe, että ajettaisiin nuotituksessa vain uudet paikat paperille, kun vanhoista on niin paljon tietoa. 

Kalle Rovanperä, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #22, Skoda Motorsport

– Portugalista jäi hyvä fiilis päälle. Uudella autolla oli mukava päästä pitkien testien jälkeen ajamaan kilpailua ja lopputulos oli hyvä. Uusi automme oli juuri sellainen ajaa, mitä testeissä odotettiin. Helppo ja hyvä ajaa.

– Sardinia on minulle taas uusi kisa. Kisa on aika rankka olosuhteiltaan. Mielenkiintoista nähdä mitä eteen tulee. Kolmas voitto putkeen on toki mielessä. Mitä muutakaan sieltä hakisi. Tallikaveri Jan Kopeckylla on kuitenkin paljon kokemusta kilpailusta, ja kisa on hänelle jonkinlainen bravuuri. Hyvä vääntö on kuitenkin tulossa, kun kisassa on mukana paljon muitakin kovia kuljettajia.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close