Rallin MM-sarja palaa Turkkiin – Suninen, Latvala ja Lappi kisan suomalaisässät

MM-rallivuosi 2018 on kääntynyt syyspuolelle ja kauden kymmenes osakilpailu ajetaan tällä viikolla Turkissa, jossa ei ole ajettu MM-tasolla sitten vuoden 2010. MM-sarjan tulokasrallissa ajaa kolme suomalaiskuljettajaa, kun viivalla ovat Fordin Teemu Suninen sekä Toyota-kaksikko Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi.

MM-sarjan pistetilanne on kauden edetessä kiristynyt kolmen kärjen osalta. Sarjaa johtaa edelleen Hyundain belgialaisässä Thierry Neuville, joka on kerännyt 172 pistettä. Pistekakkosena on 149 pisteellä kestomestari Sebastien Ogier, ja kolmantena kaksi edellistä kisaa miltei näytöstyyliin voittanut Toyota-pilotti Ott Tänäk, jolla on 136 pistettä. Käytännössä rallin maailmanmestari 2018 on joku tästä kolmikosta. Suomalaisista 88 pistettä kerännyt Esapekka Lappi on sarjassa neljäntenä, Jari-Matti Latvala seitsemäntenä (55 pistettä) ja Teemu Suninen sijalla 12 (42 pistettä).

KULJETTAJIEN KOMMENTIT

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team 

– Tänä vuonna suurin osa ralleista on ollut muille kuljettajille tuttuja ja minulle uusia. Nyt luvassa on kaikille uusi kisa, ja se avaa minulle hyvät saumat. Kukaan ei ole saanut edes testata Turkissa, joten saamme kokemusta reitistä vasta nuotituksessa ja shakedownissa. Auton säädöistä aion keskustella tiimikavereideni kanssa, mutta lopulta omat johtopäätökset ja valinnat ratkaisevat. En ole koskaan aiemmin käynyt Turkissa, joten matkustan sinne hiukan aiemmin kuin muihin kisoihin päästäkseni sinuiksi paikallisten olosuhteiden kanssa. Uskon, että luvassa on olosuhteitaan erittäin kuuma ja vaativa ralli, mutta toivon saavani täältä hyvän tuloksen. 

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #7, Toyota Gazoo Racing WRT

– Nyt on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen sellainen tilanne, että olen valmistautumassa täysin uuteen MM-ralliin. Tänne täytyy tehdä uudet nuotit, teiden luonteesta ei ole tietoa eikä myöskään siitä, minkälaisiksi ne muuttuvat toiselle ajokerralle. Vuonna 2008 Antalyan lähellä ajetusta MM-rallista muistan sen verran, että siellä oli todella kuuma, ja että pitkät erikoiskokeet olivat hyvin vaativia ja kovia renkaille. Uskon, että tässä kisassa on samoja elementtejä siihen ralliin verrattuna, samoin kuin Kreikan Akropolis-ralliin. Minulla oli hyvät ennakkotestit, olin tyytyväinen autoon ja edistyimme jousituksen kanssa. 

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #9, Toyota Gazoo Racing WRT

– Turkissa pitää osata odottaa kaikkea odottamatonta. Ennakkotietojemme mukaan luvassa on rankka reitti, jossa on paljon irtosoraa ja renkaita on osattava säästellä. Siitä syystä iltapäivien pitkät lenkit ovat mielestäni kisan kannalta ratkaisevia. Testeissä huomasimme, että renkaat kuluvat varsin paljon, kun tiet ovat kovia ja lämpötila on 35 astetta. Testit menivät kuitenkin hyvin ja onnistuimme mielestäni löytämään hyvät säädöt. Odotan tätä haastetta innolla ja tässä on jälleen tilaisuus oppia uutta. Tähän mennessä lähtöpaikka heti kärjen takana ja irtosora on ollut minulla huono yhdistelmä, joten yritän parantaa siltä osin. 

Turkin MM-ralli 2018: Uusi tuttavuus kaikille kuljettajille

Turkin ralli on MM-sarjan uutuusosakilpailu, josta kenelläkään nykyisistä kärkikuljettajalla ei ole aiempaa kokemusta. Maassa ajettiin MM-rallia vuosina 2003-2010, mutta silloin kisa järjestettiin eri teillä. Nyt Marmariksen lomaparatiisin ympäristössä ajettava soraralli korvaa sarjasta pudonneen Puolan MM-rallin ja olosuhteet ovat kaikille uudet. Luvassa on 17 erikoiskoetta ja 312 erikoiskoekilometriä torstaista sunnuntaihin ennen kuin kisan voittaja on selvillä. 

Ralli polkaistaan torstai-iltana käyntiin lyhyellä yleisöerikoiskokeella Marmariksen keskustassa. Tositoimiin päästään perjantaina, kun edessä on kuusi erikoiskoetta ja 144 EK-kilometriä. Ensimmäinen ratkaisun paikka on edessä heti aamulla, kun kuljettajille tarjoillaan aamiaiseksi 38 kilometrin pituinen Cetibelin erikoiskoe, joka ajetaan vielä toistamiseen iltapäivällä.

Lauantaina rallireitti käsittää kuusi erikoiskoetta ja 130 kilometriä. Päivän pisin erikoiskoe on kahteen kertaan kurvattava Yesilbelden erikoiskoe, jolla on mittaa 34 kilometriä.

Turkin MM-ralli päätetään sunnuntain lenkillä, johon kuuluu neljä erikoiskoetta. Lisäpisteitä tarjoava Marmariksen päätöserikoiskoe ajetaan kello 13.18 Suomen aikaa.

Erikoiskokeiden määrä: 17
Erikoiskoekilometrejä: 312,44 km
Kilpailun kokonaispituus: 875,34 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Neloselta ja Ruutu+:sta

Turkin MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close