Rakkaudesta lajiin – Seija Huuskan taival MM-rallin järjestelyissä on kestänyt jo lähes 60 vuotta

Vuosikymmenet vierivät, mutta Seija Huuskan innostus ralliin tai vapaaehtoistyöhön ei laimene. ”Ralli kulkee suvussa”, toteaa Huuska.

Kuudella eri vuosikymmenellä rallissa mukana olleelta naiselta ei muistoista ole pulaa. Eikä vapaaehtoistyötä ole tarvinnut kiitoksetta tehdä. Ministeri Sampo Terho ojensi toukokuussa Huuskalle liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin AKK:n Autosport Forumissa. Mallikkaasti hoidettu ja yhä jatkuva 57 vuoden talkootyö sai arvoisensa tunnustuksen.

”Minulla on ollut koko aikana ainoastaan kaksi erilaista roolia. Aloitin ajanotossa erikoiskokeiden maalissa, ja vuodesta 1972 olen toiminut mediakeskuksessa, jossa olen sellainen yleismies Jantunen.”

Kisakeskus on vaihtunut kertaalleen Huuskan aikana. Muuton jälkeen oli sopiva aika pienelle ristiretkelle.

”Kun muutimme Laajavuoresta Lutakkoon, oli se heti sellaista Paviljonkiin perinpohjaisesti tutustumista. Halusimme tietää, mistä löytyy mitäkin, ja kun meillä oli avaimet joka paikkaan, niin mehän kolusimme kaikki kellaritkin, naurahtaa Huuska.”

”Laajavuoressa pääsimme lähemmäksi kuljettajia, koska osa heistä yöpyi siellä. Silloin tämänkaltaista yhteisöllisyyttä oli enemmän. Ajanotossa olin tietysti tosi lähellä heitä – niin että käsipäivää saattoi melkein sanoa.”

Kun Neste Rallin aika Suomen suvessa koittaa, on Huuska mukana – senhän velvoittaa jo koko perheen yhteinen perinne.

”Ralli kuuluu kesääni. Se kulkee suvussa, sillä jo isäni oli ajanotossa mukana, minkä lisäksi mieheni ja lapseni ovat myös rallia tekemässä. Viikon verran vuodesta näen tuttuja rallin parissa.”

Ekologinen ajattelu on muuttanut myös Huuskan toimenkuvaa mediatoimistossa. Asiat tiedotetaan reaaliajassa, sähköisesti, mutta yksi asia pysyy. Ihmisten kanssa kommunikointi hoituu yhä suusanallisesti.

”Paperilla asioiden tiedottaminen on nykyään niukkaa, mutta median infotiskillä saa yhä kertoa, mistä bussiasema tai lähin apteekki löytyy.”

Kaikki vapaaehtoistyöntekijät elävät tiiviisti rallin sykkeessä koko viikonlopun.

”Kyllä me rallin tuloksistakin keskustelemme. Viimeistään toisena päivänä pohdimme, kenellä suomalaisella on parhaimmat mahdollisuudet rallissa, ja kykeneekö hän saamaan kiinni edellä ajavan. Heti kun tulostietoa tulee screenille, niin kyllä silmät sen sieltä nopeasti poimivat”, vakuuttaa Huuska silmät tuikkien.

KUVA: Teemu Kammonen / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close