Neste Ralli ja Sisä-Suomen poliisilaitos yhteistyössä: "Pidäthän kaveriporukasta ja itsestäsi huolen!"

Suomen MM-rallissa vierailivat perjantaina Sisä-Suomen poliisilaitokselta viestintäsuunnittelija Miia Ahlfors, rikosylikonstaapeli Tuomas Korhonen ja vanhemmat konstaapelit Mannu Saukkonen ja Jari Mäki. Huolenpito, maltti ja vastuullisuus ovat avain onnistuneeseen ralliin viranomaisten mielestä.

-Turvallisuudesta huolehtiminen ja siitä viestiminen ovat tärkeimpiä teemojamme Suomen MM-rallin tiimoilta. Twitterissä tavoitamme melko tehokkaasti rallikansaa, kiteyttää rikosylikonstaapeli Korhonen.

– Työmme on operatiivista toimintaa, joka käytännössä  tarkoittaa turvallisuustiedottamista ja varautumista asioihin, joista ihmisille tulee useimmiten mielipahaa, kuten liikenteessä tapahtuviin ruuhkiin, joista pyrimme tiedottamaan mahdollisimman reaaliaikaisesti kansalaisia. Olemme muistutelleet ihmisiä myös esimerkiksi voimassa olevasta maastopalovaroituksesta, Korhonen kuvaa.

Poliisi tiedottaa aktiivisesti ajankohtaisista asioista sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä, mutta viestien tehostaminen oikeilla keinoilla on entistä tärkeämpää, jotta sanomat tavoittaisivat laajat yleisöt. Tämä pätee myös Neste Rallin kohdalla.

Kansainvälinen tapahtuma houkuttelee kisavieraiksi ihmisiä ympäri maailman ja haasteena ovat usein kielimuurit, sillä englanti ja ruotsi eivät aina kommunikaatioon riitä.

-Vuorovaikutus asiakkaan kanssa on tällaisissa tilanteissa joskus hankalaa ja siihen haluamme kiinnittää jatkossa erityistä huomiota, Ahlfors ja Mäki kuvailevat sekä viranomaisten että rallinjärjestäjän yhteisiä haasteita.

Tulevaisuuden viestintään halutaan panostaa

– Toivomme, että tulevaisuudessa ihmiset pääsisivät helpommin käsiksi poliisin välittämään tietoon. Asioita voisi suunnitella etukäteen vielä tarkemmin. Jos jokin puute havaittaisiin, verkosto olisi laajempi ja asia voitaisiin ratkaista nopeasti.

-Olemme varautuneet tehostetun viestinnän tarpeeseen mahdollisissa poikkeustilanteissa. Silloin meillä on selkeä työnjako viestinnän suhteen, Korhonen selventää.

Kynnys ottaa yhteyttä virkavaltaan on madaltunut sosiaalisen median kanavien myötä. Tulevaisuudessa poliisi pyrkii viestintäkanavissaan lähentymään entisestään kansalaisia arkipäivän viestinnän kautta.

-Päivitysten tekemisessä joudumme usein käyttämään paljon suoria lainauksia lakiteksteistä, emmekä läheskään niin paljon lähestyttävää arkikieltä, kuin haluaisimme. Jatkossa tahdomme kehittyä tässäkin, Mäki toteaa.

Entä mitä mieltä virkavallan edustus on itse Neste Rallista?

– Suomen MM-ralli on erityinen tapahtuma! Pääsemme tekemään viestintää hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Haluamme antaa kunniamaininnan järjestäjiä kohtaan – tapahtuma sitoo yhteen valtavan määrän erilaisia tekijöitä, verkostoja ja alueita, ja tiedämme, että sen hallinta vaatii poikkeuksellisen paljon taitoa ja voimavaroja organisaatiolta, Ahlfors summailee.

– Tähän mennessä ralli on sujunut mutkattomasti ja ihmiset ovat käyttäytyneet fiksusti, mutta maltti, kohtuullisuus ja huolenpito on aina valttia, summaa Keski-Suomen poliisilaitoksen nelikko.

Keski-Suomen poliisilaitoksen kolmen kohdan ohjeistus hyvään ralliin

1. Pidä huolta itsestäsi ja rallikavereistasi! Omalla toiminnalla vaikutat  suoraan  tapahtuman yhteiseen onnistumiseen.

2. Maltti on rallissakin valttia! Liikenteen ruuhkautumisesta ja poikkeusjärjestelyistä huolimatta kannattaa pysyä rauhallisena.

3. Vastuullinen alkoholinkäyttö! Rallihumusta huolimatta on syytä muistaa kohtuullisuus alkoholin käytössä.

 

Teksti: Jenni Anttila, Heini Pitkänen ja Rita Pasanen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close