Latvala paras suomalainen Tänakin johtamassa Neste Rallissa – WRC2-luokassa sinivalkoinen kolmoisjohto

Viron Ott Tänak johtaa Neste Rallia kahden ajetun päivän jälkeen 5,8 sekunnin kaulalla norjalaiseen Mads Östbergiin. Suomen Jari-Matti Latvala on jäänyt kärjestä 23,1 sekuntia ja lähtee kolmannelta sijalta lauantaihin. WRC2-luokassa kaikki kolme sijaa on miehitetty sinivalkoisin värein, kun Kalle Rovanperä johtaa, Eerik Pietarinen on toinen ja Jari Huttunen kolmas.

Tänak ajoi perjantaina kolmantena autona kilpailun reitillä. Paljon irtosoraa sisältäneiden erikoiskokeiden odotettiin olevan Toyota-kuljettajalle haastavia, mutta virolainen suoriutui niistä kuitenkin nopeimmin.

– Tänään oli tarkoitus ajaa, niin että saamme hyvän lähtöpaikan huomiselle. Minulla ja Östbergillä oli nyt melkein kymmenen autoa välissä, joten huomenna meillä tulee olemaan varmasti reilumpi taistelu lähtöpaikkojen puolesta. Tämä päivä on ollut lähes täydellinen.

Östbergillä perjantain aloitus oli hyvä, mutta haasteet renkaiden kanssa sävyttivät loppupäivää.

– Meillä oli ihan hyvä vauhti päällä, mutta sitten minun täytyi alkaa säästellä renkaita, koska ne olivat melko kuluneet. Oli pakko ajaa järkevästi.

Suomalaiset haastajina

Jari-Matti Latvala oli suhteellisen tyytyväinen perjantaipäivään Harjun erikoiskokeen maalissa.

– Hyvä olla täällä ja tällä sijalla. Huomisesta tulee vielä haastavampi päivä. Koitan keskittyä siihen, ja katsotaan, mitä tapahtuu. Yritin Harjullakin tulla, mutta tuli vähän takkiin.

Teemu Sunisella riitti ohjelmaa auton ohjaamossa Äänekosken erikoiskokeella, kun hän ajoi ulos tieltä ja kynti hetken aikaa ojan pohjaa, mutta pääsi kuitenkin nousemaan takaisin tielle.

– Mentiin vähän leveäksi ja hävittiin aikaa. Yhden pitkän nypyn jälkeen en arvannut, että auto on niin kevyt jarrutuksessa. Vähän harmittaa; olisi voinut olla lisää vauhtia.

Suninen on kahden päivän jälkeen rallissa viidentenä 46,1 sekuntia kärjestä jääneenä.

Suomalaisista kymmenen kärkeen mahtuu myös kahdeksannella sijalla ajava Esapekka Lappi, jolle perjantain alku oli hankala, mutta vauhti parani päivän mittaan.

– Aamu alkoi omalla virheellä. Huollossa selvisi, ettei keskilukko toimi kunnolla. Hyvä kun selvisi syy, ja saatiin se korjattua.

WRC2-luokassa sinivalkoiset värit lentävä kärjessä

Rallin MM-sarjan WRC2-luokassa Kalle Rovanperä näytti mistä 17-vuotias rallisensaatio on tehty ja hallitsi päivää alusta loppuun ollen lopulta 32 sekuntia niin ikään Eerik Pietarista nopeampi. Suomalaistrion täydensi kolmanneksi noussut Jari Huttunen.

Rovanperä on nauttinut täysin siemauksin uransa ensimmäisestä Neste Rallista, joskin ohjelmaakin on riittänyt.

– Tänään tämä on ollut mukavaa hommaa. Nyt oli kuivaa. Aiemmin päivällä oli säikäyttävä tilanne, kun osuttiin renkailla kiviin. Ilma pysyi renkaassa, ja nyt päästään huoltoon. Koitetaan pitää huomenna sopiva vauhti, mutta kaikki menee lujaa. Ajetaan omaa ajoa.

Pietarinen puolestaan haluaa haastaa Rovanperän lauantaina.

– Muutamalla pätkällä saatiin ihan siedettävä suoritus. Koitetaan kamppailla Rovanperän kanssa huomenna.

WRC3-luokassa Hokkala keskeytti – Lario nousi viiden kärkeen

Henri Hokkalan uran ensimmäinen Neste Ralli päättyi keskeytykseen kilpailun seitsemännellä erikoiskokeella. Keskeytykseen asti Hokkalalla oli kyyti kohdallaan ja hän oli luokassaan jo toisena.

– Se oli normaali pitkä oikealle kääntyvä mutka, jossa oli syvä ura sisällä. Auton pohja osui maahan ja lähti siitä pyörimään. Lopulta osuimme puuhun. Olen todella pettynyt, sillä olin ajanut kaksi pohja-aikaa luokassamme. Emme myöskään pääse jatkamaan rallia huomenna Rally2-säännöllä, koska turvakehikko vaurioitui. Tämä on iso pettymys.

Luokan kärjessä jatkaa virolainen Ken Torn. Viidenneksi luokassa kipusi Suomen Taisko Lario.

Tuloksia EK 11/23 jälkeen, yleiskilpailu
1. Ott Tänak (EST) 1.04.14,9
2. Mads Östberg (NOR) + 5,8
3. Jari-Matti Latvala (FIN) + 23,1
4. Hayden Paddon (NZL) + 36,4
5. Teemu Suninen (FIN) + 46,1

8. Esapekka Lappi (FIN) + 1.01,4

Tuloksia EK 11/23 jälkeen, WRC2-luokka
1. Kalle Rovanperä (FIN) + 1.07.47,7
2. Eerik Pietarinen (FIN) + 32,0
3. Jari Huttunen (FIN) + 57,5
4. Ole Christian Veiby (NOR) + 1.02,8
5. Gus Greensmith (GBR) + 2.02,6

Tuloksia EK 11/23 jälkeen, WRC3-luokka
1. Ken Torn (EST) 1.15.33,8
2. Emil Bergkvist (SWE) + 21,7
3. Terry Folb + 41,8
4. Jean-Baptiste Franceschi (FRA) + 46,1
5. Taisko Lario (FIN) + 1.40,8

Neste Rallissa ajetaan lauantaina 28.7. kahdeksan erikoiskoetta Jämsän ja Korpilahden suunnalla.

Kuva: Toni Ollikainen / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close