Digiaika on muuttanut myös Ralliradion toimintaa – ”Netin kautta radiota voi kuunnella missä vaan”

Ralliradio aloitti toimintansa jo kisaviikon tiistaina. Neste Rallin mediatiimi kävi tutustumassa Ylen Ralliradion kulisseihin ja jututti rallikonkareita Arvo Vuorelaa ja Jussi Lindroosia.

– Kilpailu on muuttunut kompaktimmaksi ja näppärämmäksi vuosi vuodelta. Sosiaalinen media on muuttanut merkittävästi mediaa ja myös radiotyötä. Ralliradion työ on koko ajan ammattimaisempaa ja organisoidumpaa. Myös näkyvyys ja mediajulkisuus on kasvanut ilmiömäisesti, Arvo Vuorela kertoo. Sosiaalinen media onkin suurin muutos 11 vuoden aikana, se on valtava apu ja älyttömän suuri osa tätä työtä. Sosiaalisen median kautta ihmiset ovat hyvin aktiivisesti mukana: he kommentoivat, antavat palautetta ja lähettävät kysymyksiä, Lindroos mainitsee.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen viikko. Me teemme lähetystä käytännössä koko päivän, vuorokauden ympäri ja haastavinta onkin ehkä flow´n ylläpitäminen. Ihmiset pitävät siitä, että hommamme rullaa. Fiiliksen pitäminen väsyneenäkin on tärkeää, mutta toisaalta tämä työ on niin älyttömän mukavaa, ettei se edes tunnu haasteelliselta. ”Rakkaudesta lajiin”, Lindroos naurahtaa.

– Lähetystä tehdään yli 60 tuntia. Valmistelu alkaa jo nyt ensi vuotta ajatellen. Suurin työ on valmistelutyö eli tiimit, budjetti ja tekninen kalusto.  On tärkeää, että saamme jokaiselle vuodelle jotakin uutta. Tänä vuonna pääpainomme on saada enemmän yleisöä ääneen ja haluamme kuulla heidän ajatuksiaan entistä enemmän. Ihmiset, jotka eivät pääse paikanpäälle pääsevät kisafiilikseen ralliradion kautta, Vuorela kertoo. Esimerkiksi Bensaa suonissa -iltaohjelmaan ihmiset voivat soittaa metsäpätkiltä, mökeiltä ja teltoista. Tämän vuoden teemana ralleissa on nuoruus: nousussa on etenkin nuorten kuljettajien esiintulo sekä myös naiset autourheilussa, Vuorela mainitsee.

Rallista on tullut vuosien saatossa entistä kansainvälisempi myös radion osalta.

– Koska ralli ovat kansainvälinen tapahtuma on tärkeää, että toteutamme sisältöä vahvasti myös englanniksi. Jokaiselta pätkältä tulee siis suomen kielen lisäksi myös tietyt elementit englanniksi, Vuorela huomauttaa.  

Ralliradio on monen mielestä iso osa yhteisen MM-rallitunnelman jakamista.

– Teemme ralliradiosta virallisen ohjelman lisäksi hupikoosteen, johon poimitaan kuskien hassuja sattumuksia. Niitä kerätään ohjelman teon taustalla ja niitä toivotaan myös uusintoina. Ralliradio on oleellinen ja tärkeä osa rallitunnelmaa, koska se on saatavilla kaikkialla ja sitä kautta ihmiset pysyvät kärryillä rallista. Ralliradio on senkin suhteen ainutlaatuinen, koska missään muissa MM-ralleissa ei tällaista juuri ole, Vuorela kertoo.

– Radion välityksellä myös ihmiset, jotka eivät pääse paikan päälle, pääsevät kisafiilikseen. Meitä kuunnellaan maailmalla todella paljon. Olemme saaneet kuuntelijoilta viestiä ja terveisiä Etelä-Amerikasta, Pohjois-Amerikasta, Afganistanista YK:n joukoilta ja jopa Australiasta asti. Kansainvälinen kuuntelijatausta tuo lisäintoa työhömme. On mahtavaa huomata kuinka kuuntelijat elävät meidän kanssamme, Lindroos iloitsee.

Ralliradio on senkin suhteen ainutlaatuinen, koska missään muissa ralleissa tällaista ei ole, Vuorela muistuttaa.

Odotukset tämän vuoden kilpailuun ovat korkealla.

– Odotamme kaikkien aikojen rallia! Toivomme vain, että ihmiset olisivat kunnolla ja he tottelisivat järjestyksenvalvojia, Lindroos toivoo.

– Olisi upeaa ja toivommekin, että jokaisessa luokassa: WRC 1-, WRC 2-, WRC 3- ja junnu WRC:ssä olisi suomalaisvoittaja viikon päätteeksi. Ja kaikkihan on mahdollista. Uskon ja toivon kuitenkin, että voittajatalli on jyväskyläläinen, Vuorela myhäilee.

 

Teksti: Heini Pitkänen

Kuvat: Sami Lamminaho

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close